Składniki:
- 500 ml zimnej wody;
- 1/2 łyżki vegety;
- 250 g passaty pomidorowej;
- 1 liść laurowy;
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 1/4 małej, czerwonej papryki;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- Szczypta kwasku cytrynowego - opcjonalnie;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę.
- Wodę (500 ml) wlać do małego garnka. Dodać pokrojoną paprykę, vegetę, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować.
- Do wrzącej wody z przyprawami dodać passatę pomidorową. Wymieszać.
- Mąkę pszenną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Powoli wlewać do gotującego się sosu, stale mieszając. Zagotować.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do gotującego się sosu. Wymieszać. Zestawić z ognia.
- Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym (u mnie bez) do smaku.
- Podawać gorący z faszerowaną papryką, gołąbkami czy pulpetami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 850 ml sosu.
- Sos jest kwaskowy w smaku.
- Idealnie komponuje się z faszerowaną papryką, gołąbkami czy pulpetami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń