sobota, 5 marca 2016

Domowe mleko migdałowe

 Składniki:
  1. 1 szklanka migdałów (około 150 g);
  2. 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody lub źródlanej.
Szklanka = 250 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Migdały należy wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (woda powinna zakryć wszystkie orzechy) i odstawić na 10 minut.
  2. Po tym czasie migdały opłukać w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Skórka powinna schodzić bez problemów.
  3. Następnie migdały należy zalać zimną wodą (z kranu) i odstawić do namoczenia na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Namoczone migdały odczedzić, wrzucić do kielicha blendera, zalać 4 szklankami zimnej, przegotowanej/źródlanej wody i miksować przez kilka minut.
  5. Powstałe mleko dobrze przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko od pulpy migdałowej. 
  6. Mleko należy przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 900 ml mleka roślinnego i szklanka pulpy migdałowej.
  2. Papkę migdałową można wykorzystać do owsianki czy musli.
  3. Mleko należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 dni, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  4. Migdały, po sparzeniu wrzątkiem, powinny się bez problemu obierać. Problem mogą stwarzać orzechy stare lub zbyt wysuszone.
  5. Do przygotowania mleka nie powinno się używać wody mineralnej.
  6. Mleko idelanie nadaje się do kawy, jednak aby uniknąć zwarzenia powinno mieć temperaturę pokojową, a najlepiej jeśli podgrzeje się je w rondelku lub w spieniaczu do mleka. Kawa też nie powinna być bardzo gorąca, a mieć temperaturę około 75 stopni, inaczej mleko może się rozwarstwić.
  7. Melko dobrze się pieni i ubija. Ma bardzo delikatny posmak migdałów, jest raczej neutralne w smaku.
Źródło przepisu: Weganie.




2 komentarze: