sobota, 5 marca 2016

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

 Składniki:
  1. 6 średnich czerwonych i/lub żółtych papryk;
  2. 200 g białego ryżu;
  3. 300 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  4. 6 dużych pieczarek;
  5. 1 duża cebula;
  6. 50 g startej mozzarelli;
  7. 1/4 szklanki bulionu (u mnie 1/4 szklanki gorącej wody + 1/4 łyżeczki vegety);
  8. 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  9. Sól;
  10. Pieprz;
  11. Olej do podsmażenia.
Dodatkowo:
  1. 50 g startej mozzarelli do posypania po wierzchu;
  2. 1 i 1/2 szklanki bulionu do zapiekania (u mnie 1 i 1/2 szklanki gorącej wody + 1 łyżeczka vegety);
  3. Naczynie żaroodporne/brytfanka do zapiekania z przykryciem/pokrywką.
Szklanka = 250 ml.


























Sposób przygotowania:
  1. Papryki umyć, osuszyć, wyciąć ogonki i wydrążyć z błon i nasion.
  2. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i chwilę razem podsmażać. Dodać mięso mielone, wymieszać i  podsmażyć.
  6. Ugotowany ryż wsypać do miski. Dodać podsmażone mięso mielone z cebulą i pieczarkami,  startą mozzarellę, bulion, ostrą paprykę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone papryki.
  8. Nadziane papryki układać w głębokim naczyniu żaroodpornym/brytfannie, zalać bulionem (1 i 1/2 szklanki) i przykryć naczynie.
  9. Papryki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 półka) i zapiekać pod przykryciem przez około 60 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać startą mozzarellą.
  10. Podawać gorące, polane np. sosem pomidorowym.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 duże lub 6 średnich papryk.
  2. Czas zapiekania może się nieznacznie różnić. Zależy on od wielkości papryk, właściwości piekarnika, jak i samego smaku - jedni lubią bardzo miękkie papryki, inni jeszcze chrupiące (wówczas wystarczy 40 - 50 minut).
  3. Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi, a do farszu dodać pokrojone oliwki czy kapary.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz:

  1. Moja mama zawsze takie robi :) są przepyszne :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń