piątek, 4 marca 2016

Lasagne ze szpinakiem i serem feta

Składniki:
  1. 12 płatów makaronu do lasagne;
  2. Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g);
  3. 300 g startej mozzarelli;
  4. Opakowanie sera feta (waga 270 g);
  5. 1 duży pomidor;
  6. 3 ząbki czosnku;
  7. Olej.
Sos:
  1. 1 łyżeczka masła;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  4. 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety);
  5. 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  6. 1 łyżka mąki pszennej;
  7. 1 łyżeczka bazylii;
  8. 1 łyżeczka oregano;
  9. Szczypta pieprzu ziołowego;
  10. Pieprz czarny;
  11. Sól.
Dodatkowo:
  1. Olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego/blachy;
  2. 1 łyzeczka suszonej bazylii do oprószenia po wierzchu;
  3. Listki świeżej bazylii do udekrowania po upieczeniu;
  4. Gałązki swieżego oregano do udekorowania po upieczeniu.
 Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  2. Szpinak rozmrozić. Fetę odcedzić z zalewy, pokruszyć.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić rozmrożony szpinak, podsmażać przez dłuższą chwilę (aż większość wody wyparuje). Następnie dodać pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i podsmażać jeszcze przez chwilę. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Przygotować sos. 
  6. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. 
  7. Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym. 
  8. Na rozpuszczone na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. 
  9. Dodać bulion wymieszany z koncentratem i chwilę, na średnim ogniu, pogotować.
  10. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać odrobinę gorącego sosu, wymieszać i wlać na patelnię z sosem. Dodać wszystkie przyprawy, przciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  11. Naczynie żaroodporne/blachę wysmarować olejem. W tak przygotowanym naczyniu układać kolejno: płaty makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę i sos. I tak do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinna się znaleźć warstwa startej mozzarelli, a na niej poukładane plastry pomidora. Wierzch dodatkowo oprószyć suszoną bazylią.
  12. Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, pod przykryciem (u mnie folią aluminiową) przez 35 minut.
  13. Podawać po lekkim przestudzeniu, ozdobioną listkami bazylii i oregano.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duża porcja lasagne: dla od 4 (bardzo głodnych) do 6 osób.
  2. Lasagne należy zapiekać pod przykryciem.
  3. Lasagne można wzbogacić o szynkę pokrojoną w kosteczkę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























2 komentarze: