wtorek, 1 marca 2016

Domowe mleko owsiane

Składniki:
  1. 1 szklanka płatków owsianych, górskich;
  2. 1 litr zimnej, przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:
  1. Płatki owsiane przesypać do miseczki, zalać 0,5 l zimnej, przegotowanej wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Po tym czasie do namoczonych płatków owsianych dolać kolejne 0,5 litra zimnej, przegotowanej wody i dokładnie zmiksować w blenderze kielichowym.
  3. Powstałe mleko dobrze przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko od pulpy owsianej.
  4. Przecedzone mleko przelać do butelki. Zakręcić. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z powstałych składników powstaje około 800 ml mleka roślinnego.
  2. Mleko jest kremowe w smaku, choć z wyczuwalnym posmakiem płatków owsianych. Jest dość gęste i po dodaniu go np. do kawy ma się wrażenie, że jest to kawa z dodatkiem śmietanki. Mi mleko to nigdy nie zwarzyło się po dodaniu go do gorącej kawy, jedynie bardzo zagęszcza kawę, co jest szczególnie widoczne na dnie kubka.
  3. Powstałe mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 48 godzin.
  4. Mleko rozwarstwia się, więc przed każdym użyciem należy je wstrząsnąć/wymieszać.
  5. Domowe mleko owsiane jest tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu
  6. Powstałą pulpę owsiano można wykorzystać np. do owsianki czy musli.
  7. Mleko można osłodzić dodając daktyle lub inny środek słodzący np. syrop klonowy, miód.
Źródło przepisu: Wegańska babeczka.


1 komentarz: