Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych, górskich;
- 1 litr zimnej, przegotowanej wody.
- Płatki owsiane przesypać do miseczki, zalać 0,5 l zimnej, przegotowanej wody i odstawić do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie do namoczonych płatków owsianych dolać kolejne 0,5 litra zimnej, przegotowanej wody i dokładnie zmiksować w blenderze kielichowym.
- Powstałe mleko dobrze przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko od pulpy owsianej.
- Przecedzone mleko przelać do butelki. Zakręcić. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z powstałych składników powstaje około 800 ml mleka roślinnego.
- Mleko jest kremowe w smaku, choć z wyczuwalnym posmakiem płatków owsianych. Jest dość gęste i po dodaniu go np. do kawy ma się wrażenie, że jest to kawa z dodatkiem śmietanki. Mi mleko to nigdy nie zwarzyło się po dodaniu go do gorącej kawy, jedynie bardzo zagęszcza kawę, co jest szczególnie widoczne na dnie kubka.
- Powstałe mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 48 godzin.
- Mleko rozwarstwia się, więc przed każdym użyciem należy je wstrząsnąć/wymieszać.
- Domowe mleko owsiane jest tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu
- Powstałą pulpę owsiano można wykorzystać np. do owsianki czy musli.
- Mleko można osłodzić dodając daktyle lub inny środek słodzący np. syrop klonowy, miód.
uwielbiam mleko owsiane, a nie ma to jak domowe wyroby :)
OdpowiedzUsuń