czwartek, 17 marca 2016

Domowe mleko słonecznikowe

 Składniki:
  1. 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika;
  2. 1 litr zimnej, przegotowanej wody + woda do namoczenia ziaren;
  3. 2 suszone daktyle - opcjonlanie.
Szklanka= 250 ml.


Sposób przygotowania:
  1. Ziarna słonecznika wsypać do miseczki. Zalać zimną wodą (około 500 ml) i odstawić na całą noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia rano odcedzić ziarna słonecznika, przełożyć do kielicha blendera kielichowego, dodać wodę (1 litr), daktyle i dokładnie zblendować.
  3. Tak przygotowane mleko dobrze przecedzić przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko słonecznikowe od powstałej pulpy.
  4. Mleko przelać do butelki. Szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników powstaje około1 litr mleka słonecznikowego i tylko 1 łyżka pulpy.
  2. Mleko należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez max. 2 dni.
  3. Mleko słonecznikowe ma beżowy kolor i się rozwarstwia. Trzeba je wstrząsnąć przed każdym użyciem.
  4. Może warzyć się w kawie.
  5. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Szybkie gotowanie.


























3 komentarze: