niedziela, 20 marca 2016

Sałatka grecka


 Składniki:
  1. 6 średnich pomidorów;
  2. 1 średni ogórek wężowy;
  3. Opakowanie sera feta dobrej jakości (waga netto, po odcedzeniu 270 g);
  4. Garść czarnych oliwek (powinny to być greckie oliwki kalamata);
  5. 1 duża, czerwona cebula;
  6. 1/2 łyżki oregano;
  7. Oliwa z oliwek;
  8. Sól.

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski.
  2. Cebulę obrać. Pokroić w pióra. Dodać do pokrojonych pomidorów.
  3. Pomidory wraz z cebulą oprószyć szczyptą soli, wymieszać i pozostawić na około 30 minut, aby puściły soki. Sok z cebuli i pomidorów stanowi bazę prawdziwej sałatki greckiej.
  4. Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Oprószyć solą i oblać obficie oliwą z oliwek. Wymieszać.
  5. Oliwki odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  6. Ser feta odcedzić z zalewy. Pokroić w grube plastry. Ułożyć na wierzchu sałatki.
  7. Wierzch sałatki oblać oliwą z oliwek i obsypać oregano.
  8. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Do prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty czy kapusty pekińskiej.
  2. Oliwki i oregano nie stanowią obligatoryjnego składnika sałatki greckiej.
  3. Ogórka, w sałatce greckiej, powinno być o 1/3 mniej niż pomidorów.
  4. Podstawą dobrej sałatki greckiej jest wysokiej jakości oliwa z oliwek i ser feta.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: