piątek, 4 marca 2016

Fasolka po bretońsku (bez moczenia)

Składniki:
  1. 500 g fasoli Piękny Jaś karłowy;
  2. 200 g chudego, wędzonego boczku;
  3. 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości (u mnie kiełbasa śląska, drobiowa);
  4. 1 liść laurowy;
  5. 1 łyżka vegety;
  6. 1 czubata łyżka majeranku;
  7. 100 g koncentratu pomidorowego;
  8. 2 - 3 ząbki czosnku;
  9. Opcjonalnie - 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia;
  10. Olej do smażenia;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Fasolę umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (powinna sięgać 2 - 3 cm powyżej poziom fasoli) i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę i podsmażać, aż staną się złociste.
  5. Usmażoną kiełbasę z boczkiem przełożyć do garnka z fasolą. Dodać liść laurowy i vegetę. Gotować na średnim ogniu, aż fasola stanie się miękka.
  6. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem pogotować.
  7. Opcjonalnie, gdyby potrawa nie wyszła zbyt gęsta, można ją zagęścić mąką pszenną wymieszaną w odrobinie zimnej wody i dodaną pod koniec gotowania do fasoli. U mnie nie było takiej potrzeby.
  8. Ugotowaną fasolę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawać gorącą z chlebem/ziemniakami.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra fasolki.
  2. Fasolka po bretońsku, w wyniku gotowania, powinna wyjść gęsta, bez konieczności dodawania mąki pszennej w celu zagęszczenia. Ja nie dodawałam mąki.
  3. W celu uniknięcia sensacji żołądkowych można dodać odrobinę kminku do potrawy.
  4. Ilość koncentratu pomidorowego należy dostosować do swoich upodobań, aby fasolka nie była za kwaśna. U mnie to pół słoiczka tj. 100 g.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


3 komentarze:

  1. Jeżeli zaplanowałaś ugotować fasolkę a zapomniałaś ją namoczyć, nie rezygnuj z gotowania tylko zastosuj poradę. Fasola ugotuje się szybciej, jeśli zalejemy ją zimną wodą i postawimy na ogniu. Gdy zagotuje się, znów dolewamy zimnej wody. Tak postępujemy 3-krotnie. Będzie gotowa już po 40 minutach, l nie wymaga moczenia przez noc. - W powyższym przepisie nie ma opisu ,jak długo gotować . Znalazłam taka poradę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak robię i nic z tego. Porcję fasoli podzieliłem na dwie części. Jedna gotuję caly czas , drugą wg tego sposobu.Fasola,która cały czas się gotuje jest bardziej miękka od tej do której dolewam wody. Cały proces trwa już od godziny. Obie porcje moczyły się w wodzie Ok 4-5 godzin.

      Usuń