- 30 skrzydełek z kurczaka;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli;
- 1/2 łyżeczki soli.
Sos do smarowania skrzydełek w trakcie pieczenia:
- 1/2 szklanki masła;
- 1/2 szklanki ostrego sosu np. Tabasco, Sriracha czy pikantnego ketchupu.
Dip do skrzydełek:
- 1 szklanka majonezu;
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku;
- 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku;
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki;
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego;
- 1/4 łyżeczki suszonej, sproszkowanej cebuli;
- 1/8 łyżeczki soli;
- 1/8 łyżeczki pieprzu.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć lotki/koncówki (do tego przepisu nie będą wykorzystywane), a resztę skrzydełek podzielić na 2 części.
- Mąkę wymieszać z przyprawami tj. papryką, czosnkiem, cebulą, pieprzem cayenne, pieprzem i solą.
- Kawałki skrzydełek przełożyć do miski. Obsypać mąką z przyprawami i dokładnie wymieszać, tak aby każda część skrzydełek była pokryta mąką z przyprawami. Przykryć folią alumniową/spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę 30 minut.
- Przygotować sos do smarowania skrzydełek podczas pieczenia w piekarniku. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać ostry sos i wymieszać.
- Przygotować dip do skrzydełek. Do miseczki wlać majonez i śmietanę. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po upływie 90 minut wyjąć skrzydełka z lodówki i poukładać obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
- Skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 10 minut, po czym posmarować je połową maślanego, ostrego sosu i piec kolejne 15 minut. Następnie obrócić skrzydełka na drugą stronę, posmarować pozostałym sosem i piec kolejne 25 minut.
- Podawać na ciepło lub zimno z przygotowanym wcześniej dipem do skrzydełek.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Widoczna na zdjęciach porcja została przygotowana z 1/3 ilości (tj. z 10 skrzydełek), a dip z 1/2 ilości podanych składników. W związku z tym łączny czas pieczenia moich skrzydełek wyniósł 35 minut.
- Suszone przyprawy i zioła można zastąpić świeżymi.
- Końcówek skrzydełek (lotek) nie wykorzystuje się w tym przepisie. Można je zamrozić i przygotować na ich bazie delikatny bulion drobiowy.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz