środa, 2 marca 2016

Zupa gołąbkowa


Składniki:
  1. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 1 mała, włoska kapusta;
  3. 100 g białego ryżu;
  4. 3 litry zimnej wody;
  5. 1 średnia marchewka;
  6. 1 średnia pietruszka;
  7. 1 mały seler;
  8. Biała część średniego pora;
  9. 1 średnia cebula;
  10. 200 g koncentratu pomidorowego;
  11. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  12. 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  13. 1 łyżka vegety;
  14. 1 łyżka majeranku;
  15. Sól;
  16. Pieprz;
  17. Olej do podsmażenia cebuli i mięsa. 

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki.
  2. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i całość podsmażać, aż cebula i mięso staną się delikatnie złociste. Mięso z cebulą doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę i seler, talarki pora, zalać 3 litrami zimnej wody, dodać vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania.
  6. Do zagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone mięso z cebulą oraz suchy (tj. nieugotowany/surowy) ryż i gotować na średnim ogniu przez około 25 minut.
  7. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
  8. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę ziemniaczaną, chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia.
  9. Zupę przyprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi duży, około 4,5 litrowy garnek gęstej i sycącej zupy.
  2. Kapustę włoską można zastąpić zwykłą, białą lub ewentualnie pekińską i użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego.
  3. Zupa ma wyrazisty, pomidorowy posmak, więc zwolennicy delikatniejszych potraw powinni zmniejszyć ilość koncentratu pomidorowego do 2 łyżek.
  4. Do zupy dajemy surowy ryż. Ja nie parzyłam kapusty - dałam surową.
  5. Moja zupa wyszła bardzo gęsta, więc zrezygnowałam z dodatku mąki ziemniaczanej.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz:

  1. Pyszna sycąca zupa, może służyć nawet jako gęsty mięsny sos do ziemniaków :-). nie lubie robic gołabków dlatego dla mnie to super przepis na podobny smak.
    Ps. u mnie też taka gesta i obyło sie bez mąki ziemniaczanej.

    Polecam

    OdpowiedzUsuń