piątek, 11 marca 2016

Lasagne z soczewicą i porem

























Składniki:
  1. 8 płatów makaronu do lasagne;
  2. Białe części 2 dużych porów;
  3. 100 g suchej, czerwonej soczewicy;
  4. Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
  5. 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  6. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  7. 2 łyżki oleju;
  8. 1 ząbek czosnku;
  9. 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  10. 100 g serka topionego, śmietankowego;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  2. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Pory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki.
  4. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem lub mikserem).
  5. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pory i podsmażyć.
  6. Do podsmażonych porów dodać soczewicę (suchą, nieugotowaną), wlać 250 ml zimnej wody i dusić na średnim ogniu przez 5 minut.
  7. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron.
  9. Wierzch lasagne posmarować sosem śmietanowo-serkowym.
  10. Tak przygotowaną lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać, bez przykrycia, przez 35 minut.
  11. Lasagne podawać po lekkim wystudzeniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm.
  2. Jest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą.
  3. Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną.
  4. Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: