piątek, 11 marca 2016

Zupa krem ze szpinaku


Składniki:
  1. Opakowanie świeżego szpinaku baby (waga 200 g);
  2. 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  3. 2 szklanki bulionu (u mnie wrzątek + 1/2 łyżki vegety);
  4. 3 ząbki czosnku;
  5. 1 łyżka masła;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Niewielki kawałek parmezanu;
  2. Grzanki.
Szklanka = 250 ml


Sposób przygotowania:
  1. Szpinak wyjąć z opakowania, dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło.
  4. Na rozpuszczone masło wrzucić umyty szpinak i dusić pod przykryciem, aż stanie się miękki. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę (około 1 minuty) razem poddusić. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Uduszony, doprawiony szpinak z czosnkiem wraz płynem, jaki się wytworzył podczas jego duszenia, zblendować na gładką masę.
  6. Do zblendowanego szpinaku dodać śmietanę i wymieszać.
  7. Następnie do garnka wlać bulion. Wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia.
  8. Zupę, ewentualnie, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawać gorącą, z grzankami, oprószoną płatkami parmezanu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 800 ml, kremowej, niezbyt gęstej zupy.
  2. Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, parmezan - zwykłym, żółtym serem, a grzanki - np. groszkiem ptysiowym.
  3. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: