środa, 2 marca 2016

Surówka z kapusty i papryki


Składniki:
  1. 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g);
  2. 2 duże marchewki;
  3. Biała część średniego pora;
  4. 1 średnia, czerwona papryka;
  5. 1 średnia, żółta papryka;
  6. 1 średnia, czerwona cebula.
Zalewa:
  1. 50 ml wody;
  2. 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno;
  3. 100 ml octu jabłkowego;
  4. 1 łyżeczka soli;
  5. 50 ml białego cukru.


Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
  2. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczakch (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty.
  3. Cebulę obrać, pokoić w cienkie pióra. Dodać do surówki.
  4. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Dodać do surówki.
  5. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w cienkie paski. Dodać do surówki.
  6. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać.
  7. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy przełożyć do małego garnka/rondelka i gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  8. Warzywa zalać gorącą zalewą, szybko wymieszać, przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
  9. Wystudzoną surówkę wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny w celu przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisów:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra surówki (u mnie słoik o pojemności 1,8 l i 0,5 l).
  2. Surówkę można przechowywać w lodówce, szczelnie zamkniętą, przez około 1 - 2 tygodnie.
  3. Warzywa w surówce cały czas pozostają chrupkie.
  4. Surówka, im dłużej stoi/przegryza się, tym lepiej smakuje.
  5. Smak surówki można wzbogacić o papryczkę chili.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz