Składniki:
- 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g);
- 2 duże marchewki;
- Biała część średniego pora;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia, żółta papryka;
- 1 średnia, czerwona cebula.
Zalewa:
- 50 ml wody;
- 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno;
- 100 ml octu jabłkowego;
- 1 łyżeczka soli;
- 50 ml białego cukru.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
- Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczakch (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty.
- Cebulę obrać, pokoić w cienkie pióra. Dodać do surówki.
- Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Dodać do surówki.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w cienkie paski. Dodać do surówki.
- Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać.
- Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy przełożyć do małego garnka/rondelka i gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Warzywa zalać gorącą zalewą, szybko wymieszać, przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
- Wystudzoną surówkę wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny w celu przegryzienia się smaków.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisów:
- Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra surówki (u mnie słoik o pojemności 1,8 l i 0,5 l).
- Surówkę można przechowywać w lodówce, szczelnie zamkniętą, przez około 1 - 2 tygodnie.
- Warzywa w surówce cały czas pozostają chrupkie.
- Surówka, im dłużej stoi/przegryza się, tym lepiej smakuje.
- Smak surówki można wzbogacić o papryczkę chili.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz