Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja;
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 250 g czekolady mlecznej, z czego 50 g do starcia i posypania po wierzchu ciasta;
- 30 g masła;
- 1,5 kg truskawek;
- 500 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki), z czego 4 łyżki do rozpuszczenia z czekoladą;
- 400 g masy krówkowej;
- 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
- 1 łyżka białego cukru;
- 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody;
- Kilka kropel aromatu rumowego.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Upiec biszkopt. Białka jaj odddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier, przez krótką chwilę ubijać, poczym dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych białek z cukrem i żółtkami. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 15 minut, aż stanie się złociste. Upieczony biszkopt wystudzić.
- Przygotować poncz. Do letniej wody wlać sok z cytryny, aromat rumowy, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym ponczem nasączyć wystudzony biszkopt.
- Czekoladę (200 g) połamać na kostki, przełożyć do szklanej/metalowej miseczki, dodać masło i 4 łyżki śmietanki 30 lub 36 % i rozpuścić na małym ogniu, w kąpieli wodnej. Gorącą masę czekoladową wylać równomiernie na nasączony biszopt.
- Truskawi umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Ułożyć (miejscami po szypułkach do dołu) na biszkopcie bardzo blisko siebie, delikatnie wciskając je w masę czekoladową. Truskawki muszą ciasno do siebie przylegać. Tak przygotowane ciasto odstawić, aż do wystygnięcia masy czekoladowej.
- Żelatynę wsypać do gorącej wody i bardzo dokładnie i szybko wymieszać. Odstawić do delikatnego schłodzenia.
- Pozostałą śmietankę 30 lub 36 % ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania lekko przestudzoną żelatynę i masę krówkową. Całość szybko zmiksować na jednolitą masę. Tak powstałą piankę toffi wylać równomiernie na ułożone na blasze truskawki.
- Wierzch ciasta posypać, startą na tarce o drobnych oczkach (na twz. drobne wiórki), pozostałą czekoladą (50 g).
- Tak przygotowane ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, w celu schłodzenia i stężenia pianki tofii.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 36 x 20 cm.
- Masę czekoladową można zastąpić gotowym kremem czekoladowym np. nutellą, a także zamiast 200 g mlecznej czekolady, przygotować ją z 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej czekolady.
- Szklanka = 250 ml.
Pięknie i sezonowo :)
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda :)
OdpowiedzUsuń