wtorek, 10 maja 2016

Elementy kurczaka w sosie

























Składniki:
  1. 1 kg różnych elementów kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia - łączna waga to 1kg);
Marynata:
  1. 200 ml ostrego ketchupu;
  2. 1/2 opakowania ostrej papryki w proszku (około 10 g);
  3. 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (około 10 g);
  4. 125 ml soku pomarańczowego;
  5. 3 łyżki miodu;
  6. 2 łyżki oleju;
  7. 1/2 łyżeczki majeranku;
  8. 1/2 łyżeczki oregano;
  9. 1/2 łyżeczki bazylii;
  10. Sól;
  11. Pieprz. 
























Sposób przygotowania:
  1. Elementy kurczaka umyć, osuszyć.
  2. Wszystkie składniki marynaty wsypać/wlać do miski i dokładnie wymieszać. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć wszystkie kawałki kurczaka, przykryć folią aluminiową/spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. Po tym czasie zamarynowane kawałki kurczaka ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym/formie do pieczenia. Naczynie żaroodporne/formę do pieczenia przykryć przykrywką lub folią aluminiową.
  4. Elementy kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie odkryć naczynie żaroodporne/formę do pieczenia i piec kurczaki bez przykrycia, przez kolejne 15 minut, aż ich wierzch stanie się złocisty i chrupiący.
  5. Podawać na ciepło, u mnie dodatkowo posypane plastrami ostrych papryczek chili.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Po przełożeniu kurczaków do nacznia żaroodpornego i po wlaniu całej, pozostałej marynaty powstanie słodko - ostry sos, ale części kurczaka nie będą chrupiące, a miękkie. W związku z tym lepiej nie wlewać całej marynaty, a jedynie przełożyć części kurczaka obtoczone w marynacie.
  2. Ostry ketchup można zastąpić łagodnym, a zamiast po pół opakowania ostrej i słodkiej papryki dać całe opakowanie słodkiej papryki w proszku.
  3. Pod odryciu naczynia żaroodpornego/formy do pieczenia należy uważać, aby zbytnio nie przypalić kawałków kurczaka.
  4. Piersi z kurczaka nie nadają się do tej marynaty.
  5. Dzięki dodatkowi soku pomarańczowego i miodu elementy kurczaka zyskują błyszczącą glazurę, a skórka staje się chrupiąca i dobrze się przypieka.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: