środa, 4 maja 2016

Domowe mleko z orzechów laskowych

 Składniki:
  1. 100 g orzechów laskowych;
  2. 1 l zimnej, przegotowanej wody + woda do namoczenia orzechów.
Sposób przygotowania:
  1. Orzechy wsypać do miseczki/słoika zalać zimną wodą (może być bezpośrednio z kranu, musi przykryć orzechy) i odstawić do namoczenia na około 12 godzin, najlepiej na całą noc.
  2. Naoczone orzechy odcedzić na sitku, przepłukać świeżą wodą i odsączyć.
  3. Przepłukane, odsączone orzechy przełożyć do kielicha blendera kielichowego. Dodać 1 litr zimnej, przegotowanej wody i dokładnie zblendować.
  4. Tak przygotowane mleko przelać przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić powstałe mleko od pulpy orzechowej. Dokładnie odsączyć pozostałości z gazy.
  5. Mleko przelać do wyparzonej, czystej, szklanej butelki/słoika i wstawić do lodówki.
  6. Mleko jest gotowe do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 800 ml mleka.
  2. Mleko należy przchowywać szczelnie zamknięte w butelce/słoiku, w lodówce, przez max. 3 dni.
  3. Mleko jest bardzo kremowe i ma intensywny, orzechowy smak.
  4. Powstałą pulpę orzechową można wykorzystać do owsianki, koktajli, naleśników itp.
  5. Mleko jest dość słodkie, choć można je dodatkowo wzbogacić o ziarna wanilii, cynamon czy kakao.
  6. Mleko idealnie nadaje się do kawy, deserów, owsianki.
Źródło przepisu: Food Porn, Vegan Style.


3 komentarze: