środa, 4 maja 2016

Zupa z pieczarkami, porami i mięsem mielonym


Składniki:
  1. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. 500 g pieczarek;
  3. Białe części 2 średnich porów;
  4. 125 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  5. 750 ml bulionu drobiowego (u mnie 750 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);
  6. 200 g serka topionego śmietankowego (2 opakowania, każde po 100 g);
  7. 100 g serka topionego ziołowego;
  8. 2 łyżki oleju;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
  2. Pory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  3. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone i lekko podsmażyć.
  4. Do garnka z delikatnie podsmażonym mięsem mielonym dodać plasterki pieczarek i razem podsmażyć.
  5. Następnie wlać bulion, dodać pokrojone pory, serki topione i gotować razem przez około 15 minut.
  6. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać, pod koniec gotowania, do zupy. Wymieszać i zestawić z ognia.
  7. Zupę ewentualnie przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Zupę podawać gorącą, u mnie z chrupiącą bagietką.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,25 l gęstej, sycącej zupy.
  2. Smak zupy można wzbogacić o startą na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki) marchewkę.
  3. Ja pieczarek nie obieram, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: