Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 500 g pieczarek;
- Białe części 2 średnich porów;
- 125 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 750 ml bulionu drobiowego (u mnie 750 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);
- 200 g serka topionego śmietankowego (2 opakowania, każde po 100 g);
- 100 g serka topionego ziołowego;
- 2 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
- Pory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone i lekko podsmażyć.
- Do garnka z delikatnie podsmażonym mięsem mielonym dodać plasterki pieczarek i razem podsmażyć.
- Następnie wlać bulion, dodać pokrojone pory, serki topione i gotować razem przez około 15 minut.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać, pod koniec gotowania, do zupy. Wymieszać i zestawić z ognia.
- Zupę ewentualnie przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zupę podawać gorącą, u mnie z chrupiącą bagietką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,25 l gęstej, sycącej zupy.
- Smak zupy można wzbogacić o startą na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki) marchewkę.
- Ja pieczarek nie obieram, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Dawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńinteresujący wpis!
OdpowiedzUsuń