- 100 g orzechów laskowych;
- 1 l zimnej, przegotowanej wody + woda do namoczenia orzechów.
Sposób przygotowania:
- Orzechy wsypać do miseczki/słoika zalać zimną wodą (może być bezpośrednio z kranu, musi przykryć orzechy) i odstawić do namoczenia na około 12 godzin, najlepiej na całą noc.
- Naoczone orzechy odcedzić na sitku, przepłukać świeżą wodą i odsączyć.
- Przepłukane, odsączone orzechy przełożyć do kielicha blendera kielichowego. Dodać 1 litr zimnej, przegotowanej wody i dokładnie zblendować.
- Tak przygotowane mleko przelać przez sito wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić powstałe mleko od pulpy orzechowej. Dokładnie odsączyć pozostałości z gazy.
- Mleko przelać do wyparzonej, czystej, szklanej butelki/słoika i wstawić do lodówki.
- Mleko jest gotowe do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 800 ml mleka.
- Mleko należy przchowywać szczelnie zamknięte w butelce/słoiku, w lodówce, przez max. 3 dni.
- Mleko jest bardzo kremowe i ma intensywny, orzechowy smak.
- Powstałą pulpę orzechową można wykorzystać do owsianki, koktajli, naleśników itp.
- Mleko jest dość słodkie, choć można je dodatkowo wzbogacić o ziarna wanilii, cynamon czy kakao.
- Mleko idealnie nadaje się do kawy, deserów, owsianki.
Źródło przepisu: Food Porn, Vegan Style.
bardzo tutaj fajnie u Cb na tym blogu :)
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuń