Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka;
- 4 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki pieprzu;
- 2 łyżeczki przyprawy - marynata staropolska do mięs i drobiu (u mnie Kamis);
- 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka (u mnie Kamis);
- 2 łyżeczki przyprawy kebab - gyros (u mnie Prymat);
- 4 łyżki sosu sojowego, jasnego.
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blasze do pieczenia/w naczyniu żaroodpornym.
- Posypać solą, pieprzem, marynatą staropolską, przyprawą złocistą i do gyrosa/kebaba, polać sosem sojowym i olejem. Wymieszać, aby przyprawy dokładnie pokryły skrzydełka.
- Tak przygotowane skrzydełka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 60 minut, aż staną się brązowo złociste i chrupiące.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Danie jest bardzo proste i w miarę szybkie do przygotowania (całkowity czas przygotowania wynosi około 65 minut).
- Skrzydełka z kurczaka można zastąpić innymi elementami kurczaka np. pałkami czy podudziami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
ale smakowite:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, skrzydełka mogę jeść codziennie, choć ja przyrządzam je według innego przepisu
Usuń30 minut w piekarniku też im wystarczą 60 minut to wiór się z nich zrobi w 200 stopniach
OdpowiedzUsuń60 min temperatura 180 C i będzie git
OdpowiedzUsuńWyszło super smacznie! Czekamy z rodzinką na pogodę i prawdziwy sezon grillowy, ale taka alternatywa jest naprawdę super :) Do smaku tylko użyliśmy naszych ulubionych sosów grillowego i piri piri Tarsma, które zawsze mamy na półce w kuchni, bo idealnie komponują się z naszymi daniami :)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń