wtorek, 13 września 2016

Makaron alla carbonara z cukinią


























Składniki:
  1. 300 g makaronu (u mnie mafaldine Lubelli);
  2. 1 mała cebula;
  3. 1 mała cukinia (o wadze około 200 g);
  4. 125 g wędzonego boczku;
  5. 3 żółtka jaj;
  6. 2 czubate łyżki startego parmezanu;
  7. 1 chochla gorącej wody z gotowania makaronu (ok. 125 ml);
  8. 2 łyżki oliwy z oliwek;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pozostawić 1 chochlę (ok. 125 ml) wody z gotowania makaronu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  4. Boczek pokroić w niewielką kostkę.
  5. W mieseczce roztrzepać widelcem/trzepaczką żółtka. Dodać parmezan i wymieszać.
  6. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić boczek i chwilę podsmażać. 
  7. Do lekko zarumienionego boczku dodać pokrojoną cebulę i podsmażać, aż boczek stanie się złocisty, a cebula się zarumieni.
  8. Dodać pokrojoną cukinię, posolić i popieprzyć, krótką chwilę podsmażyć, po czym wlać na patelnię chcochlę wody z gotowania makaronu. Całość dusić, aż cukinia będzie miękka.
  9. Następnie na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wymieszać. Dodać jaja z parmezanem i dokładnie wymieszać. Żółtka jaj, pod wpływem ciepła makaronu, zetną się i go pokryją. Zestawić z ognia.
  10. Makaron podawać bezpośrednio po ugotowaniu.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób.
  2. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
  3. Jeśli cukinia jest młoda, to nie ma potrzeby obierania jej ze skóry. W przypadku starszych egzemplarzy, należy obrać je ze skóry.
  4. Surowe żółtka, pod wpływem ciepła makaronu, ścinają się i równomiernie go oblepiają.




























1 komentarz: