Składniki:
- 300 g makaronu (u mnie mafaldine Lubelli);
- 1 mała cebula;
- 1 mała cukinia (o wadze około 200 g);
- 125 g wędzonego boczku;
- 3 żółtka jaj;
- 2 czubate łyżki startego parmezanu;
- 1 chochla gorącej wody z gotowania makaronu (ok. 125 ml);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pozostawić 1 chochlę (ok. 125 ml) wody z gotowania makaronu.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w niewielką kostkę.
- W mieseczce roztrzepać widelcem/trzepaczką żółtka. Dodać parmezan i wymieszać.
- Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić boczek i chwilę podsmażać.
- Do lekko zarumienionego boczku dodać pokrojoną cebulę i podsmażać, aż boczek stanie się złocisty, a cebula się zarumieni.
- Dodać pokrojoną cukinię, posolić i popieprzyć, krótką chwilę podsmażyć, po czym wlać na patelnię chcochlę wody z gotowania makaronu. Całość dusić, aż cukinia będzie miękka.
- Następnie na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wymieszać. Dodać jaja z parmezanem i dokładnie wymieszać. Żółtka jaj, pod wpływem ciepła makaronu, zetną się i go pokryją. Zestawić z ognia.
- Makaron podawać bezpośrednio po ugotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu.
- Jeśli cukinia jest młoda, to nie ma potrzeby obierania jej ze skóry. W przypadku starszych egzemplarzy, należy obrać je ze skóry.
- Surowe żółtka, pod wpływem ciepła makaronu, ścinają się i równomiernie go oblepiają.
wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń