wtorek, 13 września 2016

Sos winegret

Składniki:
  1. 2 łyżki octu spirytusowego 10% (lub 4 łyżki białego octu winnego 5%);
  2. 1/2 szklanki oliwy z oliwek;
  3. 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy);
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki;
  6. 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat);
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Szklanka = 250 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Koperek/natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Do miseczki wlać/wsypać wszystkie składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką.
  4. Sałatę polać sosem bezpośrednio przed podaniem na stół.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ocet spirytusowy czy winny można zastąpić sokiem z cytryny.
  2. Sos jest idealny do wszelkich sałatek na bazie wszelkiego gatunku sałat.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




2 komentarze: