wtorek, 27 września 2016

Piersi z kurczaka w sosie miodowo - ketchupowym


Składniki:
  1. 2 duże filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 600 g);
  2. 10 średnich pieczarek;
  3. 1/2 średniej, czerwonej papryki;
  4. 3 duże cebule;
  5. 1 - 3 papryczki chili (u mnie żółta, zielona i czerwona);
  6. 100 g pikantnego ketchupu;
  7. 4 łyżki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy);
  8. 1/2 szklanki zimnej wody;
  9. 1 jajo;
  10. 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  11. 2 łyżki oleju;
  12. 1 łyżka vegety;
  13. Sól;
  14. Pieprz.
Szklanka = 250 ml.

























Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  3. Paprykę i chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion. Słodką paprykę pokroić w paski, a chili w plasterki.
  4. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 kotlety (+ ewentualnie 2 polędwiczki) i przełożyć do miski. Obsypać vegetą i mąką ziemniaczaną, dodać jajo i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane kotlety przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
  5. Po tym czasie, na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) położyć kotlety i delikatnie i szybko (przez około 5 minut) podsmażyć z obu stron (kotlety nie muszą się usmażyć, dojdą podczas duszenia w sosie).
  6. Na pozostały na patelni,  po smażeniu filetów, olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i chili i krótką chwilę (około 5 minut) podsmażać.
  7. Do podsmażonych warzyw dodać wodę, ketchup i miód i wymieszać. Na wierzchu ułożyć podsmażone kotelty i całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 - 15 minut.
  8. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Przed podaniem danie delikatnie wymieszać, tak aby sos pokrył kotlety.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 duże kotlety + 2 małe (z oddzielonych od piersi polędwiczek).
  2. Ostrość dania można dowolnie regulować, zmniejszająć ilość papryczek chili i zastępując pikantny ketchup - łagodnym.
  3. Potrawa ma pyszny, słodko - pikantny smak.
  4. Kurczaka z tego przepisu można podawać z ziemniakami, ryżem czy ulubioną kaszą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























2 komentarze:

  1. pychotka. calej mojej rodzinie posmakowalo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń