- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- Szczypta soli;
- Olej do smażenia.
Ciasto:
- 1 jajo;
- 1 łyżka zimnej wody;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Sos:
- 1 łyżka ketchupu;
- 1 łyżka cukru trzcinowego;
- 1 łyżka zimnej wody;
- 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i oprószyć solą.
- Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać.
- Do miski wsypać/wlać wszystkie składniki na ciasto tj. roztrzepane jajo, obie mąki i wodę i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta wrzucić oprószone solą kawałki kurczaka i dobrze wymieszać.
- Na dużą patelnię/do woka wlać olej (do 3 - 4 cm wysokości patelni/woka) i mocno rozgrzać.
- Na mocno rozgrzany, głęboki olej wrzucić kawałki kurczaka obtoczone w cieście i smażyć na średnim ogniu, aż staną się złociste.
- Usmażone kawałki kurczaka zdjąć z patelni/woka i odsączyć na papierowych ręcznikach.
- Znaczną część oleju pozostałego w woku/na patelni po smażeniu kurczka odlać, pozostawiając jego bardzo niewielką ilość (ok. 2 łyżki). Nastepnie, na pozostawiony olej ponownie wrzucić usmażone kawałki kurczaka i wlać sos. Krótką chwilę razem smażyć, stale mieszając, tak aby sos pokrył wszystkie kawałki kurczaka.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Im w większą kostkę zostanie pokrojony kurczak, tym dłużej będzie się smażył.
- Kawałki kurczaka zamiast oprószać solą, można skropić sosem sojowym.
- Cukier trzcinowy można zastąpić białym, ale wpłynie to na smak mięsa.
- Kawałki piersi z kurczaka, aby nie stały się suche, należy smażyć krótko, na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ależ apetycznie wygląda, skusiłabym się :) Pycha!
OdpowiedzUsuńWow wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń