- 2 łyżki octu spirytusowego 10% (lub 4 łyżki białego octu winnego 5%);
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy);
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki;
- 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat);
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Koperek/natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do miseczki wlać/wsypać wszystkie składniki sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką.
- Sałatę polać sosem bezpośrednio przed podaniem na stół.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ocet spirytusowy czy winny można zastąpić sokiem z cytryny.
- Sos jest idealny do wszelkich sałatek na bazie wszelkiego gatunku sałat.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
sos wysmienity
OdpowiedzUsuńciekawe propozycje myśle ze bede odwiedzał częsciej!
OdpowiedzUsuń