poniedziałek, 27 lutego 2017

Domowe krakersy serowe

Składniki:
  1. 225 g czerwonego sera cheddar (u mnie Kerrygold);
  2. 60 g zimnego masła;
  3. 1 szklanka mąki pszennej;
  4. 1/2 łyżeczki soli ziołowej;
  5. 1/4 łyżeczki soli;
  6. 3 łyżki bardzo zimnej wody;
  7. Szczypta pieprzu cayenne.
Dodatkowo:
  1. Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny;
  2. Nóż do pizzy;
  3. Patyczek (u mnie do szaszłyków);
  4. Papier do pieczenia.
Szklanka = 1 cup = 240 ml.

 Sposób przygotowania:
  1. Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  2. Zimne masło pokroić w kostkę. 
  3. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Do misy malaksera wrzucić starty cheddar. Dodać mąkę, sól ziołową, sól, pieprz cayenne oraz kostki masła. Miksować pulsacyjnie, aż mąka z serem, masłem i przyprawami wyglądem będzie przypominać piasek.
  5. Następnie dodać 3 łyżki bardzo zimnej wody i dalej razem miksować, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zagniecione.
  6. Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.
  7. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 5 mm. Następnie, nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1x1 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). W każdym kwadracie/prostokącie zrobić patyczkiem (u mnie do szaszłyków) dziurkę.
  8. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 17 minut, aż krakersy staną się złociste.
  10. Upieczone krakersy wystudzić na kratce.
  11. Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same.
SMACZNEGO! 
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 125 małych krakersów.
  2. Dziurka w krakersach ma jedynie charakter dekoracyjny i jej zrobienie można pominąć.
  3. Ja zawsze, z uwagi na oszczędność czasu i nakładu pracy, przygotowuje te krakersy w malakserze. Jeśli jednak go nie posiadacie, przy ręcznym wyrabianiu ciasta, ser należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na proszek). Przesypać go do miski. Dodać wszystkie, pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Dalej postępować jak w przepisie. Alternatywnie, zamiast malaksera, można użyć zwykłego miksera kuchennego z mieszadłami i postępować zgodnie z przepisem.
  4. 1 szklanka = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  5. Krakersy mają wyrazisty smak i aromat sera.
  6. Krakersy można przechowywać w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętych  plastikowych pojemnikach/metalowych puszkach/słoikach przez około 2 tygodnie.
Źródło przepisu: Ree Drummond.

U mnie podane z Kremowym, klasycznym hummusem.

Kremowy, klasyczny hummus

























1 komentarz:

  1. Udostępnianie danych firmie google bez możliwości wyrażenia sprzeciwu jest bezprawne.

    OdpowiedzUsuń