Składniki:
- 225 g czerwonego sera cheddar (u mnie Kerrygold);
- 60 g zimnego masła;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 3 łyżki bardzo zimnej wody;
- Szczypta pieprzu cayenne.
- Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny;
- Nóż do pizzy;
- Patyczek (u mnie do szaszłyków);
- Papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Zimne masło pokroić w kostkę.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do misy malaksera wrzucić starty cheddar. Dodać mąkę, sól ziołową, sól, pieprz cayenne oraz kostki masła. Miksować pulsacyjnie, aż mąka z serem, masłem i przyprawami wyglądem będzie przypominać piasek.
- Następnie dodać 3 łyżki bardzo zimnej wody i dalej razem miksować, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zagniecione.
- Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę.
- Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 5 mm. Następnie, nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1x1 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). W każdym kwadracie/prostokącie zrobić patyczkiem (u mnie do szaszłyków) dziurkę.
- Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 - 17 minut, aż krakersy staną się złociste.
- Upieczone krakersy wystudzić na kratce.
- Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 125 małych krakersów.
- Dziurka w krakersach ma jedynie charakter dekoracyjny i jej zrobienie można pominąć.
- Ja zawsze, z uwagi na oszczędność czasu i nakładu pracy, przygotowuje te krakersy w malakserze. Jeśli jednak go nie posiadacie, przy ręcznym wyrabianiu ciasta, ser należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na proszek). Przesypać go do miski. Dodać wszystkie, pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Dalej postępować jak w przepisie. Alternatywnie, zamiast malaksera, można użyć zwykłego miksera kuchennego z mieszadłami i postępować zgodnie z przepisem.
- 1 szklanka = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
- Krakersy mają wyrazisty smak i aromat sera.
- Krakersy można przechowywać w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętych plastikowych pojemnikach/metalowych puszkach/słoikach przez około 2 tygodnie.
U mnie podane z Kremowym, klasycznym hummusem.
Kremowy, klasyczny hummus |
Udostępnianie danych firmie google bez możliwości wyrażenia sprzeciwu jest bezprawne.
OdpowiedzUsuń