środa, 22 marca 2017

Cebulowe krakersy z siemieniem lnianym

 Składniki:
  1. 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego;
  2. 1/4 szklanki zmielonych ziaren siemienia lnianego (2 łyżki ziaren siemienia zmieliłam w młynku do kawy, co dało 1/4 szklanki zmielonego siemienia);
  3. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  4. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej;
  6. 2 łyżki miękkiego masła;
  7. 1 łyżka i 1 łyżeczka startej cebuli;
  8. 1 łyżka i 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki;
  9. 1/2 szklanki mleka;
  10. Białko dużego jaja (żółtko nie jest potrzebne).
 Do oprószenia krakersów;
  1. Sól gruboziarnista i;
  2. Świeżo zmielony, czarny pieprz lub;
  3. Płatki chili (jak u mnie) - w wersji pikantnej.
Dodatkowo:
  1. Mikser/robot kuchenny;
  2. Radełko do ciasta lub nóż do pizzy;
  3. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Małą cebulę obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę).
  2. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, bardzo drobno posiekać.
  3. Oddzielić białko jaja od żółtka (żółtko nie jest potrzebne). Białko delikatnie roztrzepać widelcem.
  4. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną, zmielone i ziarniste siemię lniane, proszek do pieczenia oraz masło. Wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadeł/mieszadła, na średnich obrotach, aż ciasto zacznie przypominać piasek (przez około 2 minuty).
  5. Następnie dodać startą cebulę i posiekaną natkę pietruszki i wymieszać mikserem.
  6. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy.
  7. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm).
  8. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym białkiem jaja i oprószać solą i pieprzem lub płatkami chili.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 18 - 20 minut, aż krakersy staną się złociste.
  10. Upieczone krakersy wystudzić na kratce.
  11. Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same.
SMACZNEGO! 
Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 90 małych krakersów.
  2. Ciasto na krakersy jest dość elastyczne, dlatego podczas wałkowania wystarczy jedynie od czasu do czasu podsypywać je mąką. 
  3. Polecam przygotowanie krakersów w wersji z solą lub solą i pieprzem. W przypadku wersji pikantnej należy bardzo uważać i posypać jedynie odrobiną płatków chili, aby krakersy nie były zbyt pikantne, przez co mało wyczuwalny będzie smak cebuli. Moja rodzina lubi w wersji pikantnej :-) 
  4. 1 szklanka = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  5. Krakersy mają delikatnie cebulowy smak i są przyjemnie chrupiące
  6. Krakersy można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnych, plastikowych pojemnikach/metalowych puszkach/słoikach, przez około 2 tygodnie.
Źródło przepisu: Martha Stewart.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz