- 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego;
- 1/4 szklanki zmielonych ziaren siemienia lnianego (2 łyżki ziaren siemienia zmieliłam w młynku do kawy, co dało 1/4 szklanki zmielonego siemienia);
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej;
- 2 łyżki miękkiego masła;
- 1 łyżka i 1 łyżeczka startej cebuli;
- 1 łyżka i 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki;
- 1/2 szklanki mleka;
- Białko dużego jaja (żółtko nie jest potrzebne).
Do oprószenia krakersów;
- Sól gruboziarnista i;
- Świeżo zmielony, czarny pieprz lub;
- Płatki chili (jak u mnie) - w wersji pikantnej.
- Mikser/robot kuchenny;
- Radełko do ciasta lub nóż do pizzy;
- Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Małą cebulę obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na miazgę).
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, bardzo drobno posiekać.
- Oddzielić białko jaja od żółtka (żółtko nie jest potrzebne). Białko delikatnie roztrzepać widelcem.
- Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną, zmielone i ziarniste siemię lniane, proszek do pieczenia oraz masło. Wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadeł/mieszadła, na średnich obrotach, aż ciasto zacznie przypominać piasek (przez około 2 minuty).
- Następnie dodać startą cebulę i posiekaną natkę pietruszki i wymieszać mikserem.
- Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy.
- Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm).
- Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym białkiem jaja i oprószać solą i pieprzem lub płatkami chili.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 18 - 20 minut, aż krakersy staną się złociste.
- Upieczone krakersy wystudzić na kratce.
- Podawać po wystudzeniu, z ulubionym dipem lub same.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 90 małych krakersów.
- Ciasto na krakersy jest dość elastyczne, dlatego podczas wałkowania wystarczy jedynie od czasu do czasu podsypywać je mąką.
- Polecam przygotowanie krakersów w wersji z solą lub solą i pieprzem. W przypadku wersji pikantnej należy bardzo uważać i posypać jedynie odrobiną płatków chili, aby krakersy nie były zbyt pikantne, przez co mało wyczuwalny będzie smak cebuli. Moja rodzina lubi w wersji pikantnej :-)
- 1 szklanka = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
- Krakersy mają delikatnie cebulowy smak i są przyjemnie chrupiące
- Krakersy można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnych, plastikowych pojemnikach/metalowych puszkach/słoikach, przez około 2 tygodnie.
Źródło przepisu: Martha Stewart.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz