wtorek, 21 marca 2017

Zawijaski z tortilli w 2 smakach

Składniki:
  1. 1 opakowanie tortilli pszennych (4 sztuki);
  2. 1/2 opakowania liści świeżego szpinaku baby (waga 1/2 opakowania - 150 g);
  3.  2 prostokątne serki topione śmietankowe (u mnie Hochland, 2 x 100 g);
Wersja z szynką:
  1. 4 duże plastry szynki wieprzowej (u mnie Babuni, Sokołów);
  2. 6 plastrów żółtego sera (u mnie Gouda);
  3. 1/2 średniej, czerwonej cebuli, drobno posiekanej.
Wersja z łososiem:
  1. 1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach (100 g).
Dodatkowo:
  1. 20 wykałaczek.
 Sposób przygotowania:
  1.  Liście szpinaku umyć i dokładnie osuszyć.
  2. Wszystkie placki tortilli posmarować dokładnie serkiem topionym.
  3. Na serku topionym ułożyć dość szczelnie liście szpinaku.
  4. W przypadku wersji z szynką: na liściach szpinaku ułożyć plastry szynki (po 2 na 1 tortillę), na szynkę plastry sera (po 3 na 1 tortillę). Na wierzchu posypać posiekaną czerwoną cebulą, starannie zwinąć, w każdą tortillę wbić 5 wykałaczek w równych odstępach i pokroić na 5 kawałków (zawijasków), tak aby wykałaczka znalazła się po środku każdego powstałego rulonika. Wykałaczka powinna przebić rulonik na wylot.
  5. W przypadku wersji z łososiem: na liściach szpinaku ułożyć plastry łososia, starannie zwinąć, w każdą tortillę wbić 5 wykałaczek w równych odstępach i pokroić na 5 kawałków (zawijasków), tak aby wykałaczka znalazła się po środku każdego powstałego rulonika. Wykałaczka powinna przebić rulonik na wylot.
  6. Zawijaski ułożyć na talerzu i podawać same lub z ulubionym dipem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 20 zawijasków - 10 z szynką i serem oraz 10 z łososiem.
  2. Placki tortilli smaruje się zimne, nie ma potrzeby ich podgrzewania.
  3. Serek topiony śmietankowy można zastąpić innym, ulubionym smakiem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


1 komentarz:

  1. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń