- 1 opakowanie tortilli pszennych (4 sztuki);
- 1/2 opakowania liści świeżego szpinaku baby (waga 1/2 opakowania - 150 g);
- 2 prostokątne serki topione śmietankowe (u mnie Hochland, 2 x 100 g);
- 4 duże plastry szynki wieprzowej (u mnie Babuni, Sokołów);
- 6 plastrów żółtego sera (u mnie Gouda);
- 1/2 średniej, czerwonej cebuli, drobno posiekanej.
Wersja z łososiem:
- 1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach (100 g).
- 20 wykałaczek.
- Liście szpinaku umyć i dokładnie osuszyć.
- Wszystkie placki tortilli posmarować dokładnie serkiem topionym.
- Na serku topionym ułożyć dość szczelnie liście szpinaku.
- W przypadku wersji z szynką: na liściach szpinaku ułożyć plastry szynki (po 2 na 1 tortillę), na szynkę plastry sera (po 3 na 1 tortillę). Na wierzchu posypać posiekaną czerwoną cebulą, starannie zwinąć, w każdą tortillę wbić 5 wykałaczek w równych odstępach i pokroić na 5 kawałków (zawijasków), tak aby wykałaczka znalazła się po środku każdego powstałego rulonika. Wykałaczka powinna przebić rulonik na wylot.
- W przypadku wersji z łososiem: na liściach szpinaku ułożyć plastry łososia, starannie zwinąć, w każdą tortillę wbić 5 wykałaczek w równych odstępach i pokroić na 5 kawałków (zawijasków), tak aby wykałaczka znalazła się po środku każdego powstałego rulonika. Wykałaczka powinna przebić rulonik na wylot.
- Zawijaski ułożyć na talerzu i podawać same lub z ulubionym dipem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 20 zawijasków - 10 z szynką i serem oraz 10 z łososiem.
- Placki tortilli smaruje się zimne, nie ma potrzeby ich podgrzewania.
- Serek topiony śmietankowy można zastąpić innym, ulubionym smakiem.
Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń