czwartek, 23 marca 2017

Ciastka francuskie z budyniem i marmoladą

 Składniki:
  1. 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm);
  2. 400 g śmietanki 30 %;
  3. 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g);
  4. 1/3 szklanki białego cukru;
  5. Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
  6. 1 jajo;
  7. 300 g marmolady (u mnie różana).
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:
  1. Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem.
  2. Połowę śmietanki (200 g) wlać do garnka. Dodać cukier i cukier wanilinowy, i gotując na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia.
  3. Pozostałą część śmietanki (zimną, pozostałe 200 g) wlać do miseczki. Dodać budyń w proszku i wymieszać.
  4. Do zagotowanej śmietanki z cukrem dodać śmietankę wymieszaną z budyniem i stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia.
  5. Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego).
  6. Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy tworząc poziome paski, drugą połowę pozostawić w całości.
  7. Na całą połowę każdego z prostokątów nakładać po czubatej łyżeczce wystudzonego budyniu i po czubatej łyżeczce marmolady. Następnie ciastka złożyć (jak książkę) na pół (na całą połowę z budyniem i marmoladą nałożyć pociętą w paski połowę) i posklejać brzegi lekko dociskając widelcem.
  8. Tak przygotowane ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  9. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez około 12 minut, aż staną się złociste.
  10. Upieczone ciastka wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 24 ciastka.
  2. Do przepisu należy użyć słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 % (tzw. kremówki).
  3. Konfitury z budyniem można zastąpić np. prażonymi jabłkami/musem z jabłek i cynamonem, białym serem wymieszanym z żółtkiem, cukrem i rodzynkami, lub innym, ulubionym nadzieniem.
  4. W przepisie gotuje się budyń, tylko zamiast na mleku, to na śmietance.
  5. Ilość cukru w budyniu można dowolnie zmieniać. Można także użyć budyniu z cukrem. Zwiększając ilość cukru do 1/2 szklanki uzyska się bardzo słodki budyń.
  6. Marmoladę można zastąpić dowolnym dżemem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz