- 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm);
- 400 g śmietanki 30 %;
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g);
- 1/3 szklanki białego cukru;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 1 jajo;
- 300 g marmolady (u mnie różana).
- Papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem.
- Połowę śmietanki (200 g) wlać do garnka. Dodać cukier i cukier wanilinowy, i gotując na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia.
- Pozostałą część śmietanki (zimną, pozostałe 200 g) wlać do miseczki. Dodać budyń w proszku i wymieszać.
- Do zagotowanej śmietanki z cukrem dodać śmietankę wymieszaną z budyniem i stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia.
- Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego).
- Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy tworząc poziome paski, drugą połowę pozostawić w całości.
- Na całą połowę każdego z prostokątów nakładać po czubatej łyżeczce wystudzonego budyniu i po czubatej łyżeczce marmolady. Następnie ciastka złożyć (jak książkę) na pół (na całą połowę z budyniem i marmoladą nałożyć pociętą w paski połowę) i posklejać brzegi lekko dociskając widelcem.
- Tak przygotowane ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez około 12 minut, aż staną się złociste.
- Upieczone ciastka wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 24 ciastka.
- Do przepisu należy użyć słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 % (tzw. kremówki).
- Konfitury z budyniem można zastąpić np. prażonymi jabłkami/musem z jabłek i cynamonem, białym serem wymieszanym z żółtkiem, cukrem i rodzynkami, lub innym, ulubionym nadzieniem.
- W przepisie gotuje się budyń, tylko zamiast na mleku, to na śmietance.
- Ilość cukru w budyniu można dowolnie zmieniać. Można także użyć budyniu z cukrem. Zwiększając ilość cukru do 1/2 szklanki uzyska się bardzo słodki budyń.
- Marmoladę można zastąpić dowolnym dżemem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz