Składniki:
- 6 cienkich parówek dobrej jakości (u mnie Berlinki, z indyka);
- 2 duże cebule;
- 400 g makaronu (u mnie kokardki);
- 500 g przecieru pomidorowego;
- 1 szklanka wody z gotowania makaronu;
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano;
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- Szczypta białego cukru;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
- 4 łyżki startego, żółtego sera;
- Drobno posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Parówki obrać z osłonek, pokroić w cienkie plasterki.
- Cebule obrać, drobno posiekać.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zachować szklankę wody z gotowania makaronu.
- Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone parówki i chwilę razem podsmażać, aż parówki delikatnie się zarumienią.
- Następnie wlać przecier pomidorowy oraz szklankę wody z gotowania makaronu. Dodać przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką paprykę oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10 minut).
- Na talerze wyłożyć makaron. Polać sosem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki i startym serem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
- Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić krojonymi pomidorami z puszki wraz z zalewą (400 g; wówczas nie ma już potrzeby dodawania do sosu wody z gotowania makaronu).
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Wodę do sosu można pobrać w trakcie gotowania makaronu (najlepiej pod koniec gotowania).
- Smak sosu można wzbogacić o 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany 18% i/lub o odcedzoną kukurydzę konserwową (1 puszka, waga netto, po odcedzeniu 240 g).
- Danie jest bardzo proste, szybkie i tanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz