poniedziałek, 27 marca 2017

Kolorowe batoniki z czekoladowymi płatkami ciasteczkowymi
























Składniki:
  1. 6 szklanek zbożowych płatków w kształcie kwadratowych ciasteczek o smaku intensywnie czekoladowym Nestle Cookie Crisp Brownie;
  2. 1 szklanka lentilek;
  3. 280 g pianek marshmallows (u mnie Haribo Smerfy);
  4. 4 łyżki masła.
Dodatkowo:
  1. Prostokątna forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 28 x 18 cm;
  2. Papier do pieczenia;
  3. Łyżka + odrobina masła.
Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml


Sposób przygotowania:
  1. Prostokątną formę/naczynie żaroodporne o wymiarach 28 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W dużym garnku (o pojemności 3 litrów) rozpuścić masło. Dodać pianki marshmallows i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie pianki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia.
  3. Do garnka wsypać płatki zbożowe i wymieszać. Dodać lentilki (zostawić około 1 łyżkę do posypania po wierzchu) i ponownie delikatnie wymieszać.
  4. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego.
  5. Tył łyżki delikatnie posmarować masłem. Tak przygotowaną łyżką mocno docisnąć masę na batoniki, tak aby dokładnie pokryła całą formę, a w batonikach nie było wolnych przestrzeni.
  6. Ugniecioną masę na batoniki posypać po wierzchu pozostawionymi lentilkami.
  7. Formę/naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby masa zastygła.
  8. Po tym czasie wyjąć zastygniętą masę z formy, przekroić na pół, a każdą połowę na 5 prostokątnych batoników.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 10 prostokątnych batoników.
  2. Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
  3. Rozpuszczanie pianek marshmallows, na małym ogniu,  wymaga trochę czasu. Natomiast podczas mieszania rozpuszczonych pianek z płatkami masa jest ciągnąca i jest to dość wyczerpujące (ale do opanowania) zadanie.
  4. Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy.
  5. Lentilki można zastąpić m&m'sami.
  6. Batoniki są słodkie i czekoladowe. Dzięki dodatkowi pianek są trochę klejące, ale z upływem czasu (już po kilku godzinach) stają się twardsze.
  7. Batoniki nie wymagają pieczenia.
  8. Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Big Bear's Wife.  

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz