Składniki:
- 6 szklanek zbożowych płatków w kształcie kwadratowych ciasteczek o smaku intensywnie czekoladowym Nestle Cookie Crisp Brownie;
- 1 szklanka lentilek;
- 280 g pianek marshmallows (u mnie Haribo Smerfy);
- 4 łyżki masła.
- Prostokątna forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 28 x 18 cm;
- Papier do pieczenia;
- Łyżka + odrobina masła.
Sposób przygotowania:
- Prostokątną formę/naczynie żaroodporne o wymiarach 28 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W dużym garnku (o pojemności 3 litrów) rozpuścić masło. Dodać pianki marshmallows i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie pianki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia.
- Do garnka wsypać płatki zbożowe i wymieszać. Dodać lentilki (zostawić około 1 łyżkę do posypania po wierzchu) i ponownie delikatnie wymieszać.
- Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego.
- Tył łyżki delikatnie posmarować masłem. Tak przygotowaną łyżką mocno docisnąć masę na batoniki, tak aby dokładnie pokryła całą formę, a w batonikach nie było wolnych przestrzeni.
- Ugniecioną masę na batoniki posypać po wierzchu pozostawionymi lentilkami.
- Formę/naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby masa zastygła.
- Po tym czasie wyjąć zastygniętą masę z formy, przekroić na pół, a każdą połowę na 5 prostokątnych batoników.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 10 prostokątnych batoników.
- Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
- Rozpuszczanie pianek marshmallows, na małym ogniu, wymaga trochę czasu. Natomiast podczas mieszania rozpuszczonych pianek z płatkami masa jest ciągnąca i jest to dość wyczerpujące (ale do opanowania) zadanie.
- Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy.
- Lentilki można zastąpić m&m'sami.
- Batoniki są słodkie i czekoladowe. Dzięki dodatkowi pianek są trochę klejące, ale z upływem czasu (już po kilku godzinach) stają się twardsze.
- Batoniki nie wymagają pieczenia.
- Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Big Bear's Wife.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz