- 1 i 1/2 kg różnych części kurczaka (skrzydełka, udka, pałki);
- 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka;
- 1 szklanka dobrej jakości ketchupu;
- 1/4 szklanki oleju + odrobina do wysmarowania blachy/naczynia żaroodpornego;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1 łyżeczka suszonej mięty;
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku;
- Szczypta pieprzu.
Szklanka = 250 ml
- Do miski wlać ketchup i olej. Dodać przyprawę do kurczaka, pieprz, oregano, miętę, czosnek i dokładnie wymieszać.
- Kawałki kurczaka umyć, osuszyć, przełożyć do miski z ketchupem, olejem i przyprawami. Dokładnie wymieszać, aby marynata dobrze pokryła każdy kawałek mięsa. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aby kurczak przesiąkł smakiem przypraw.
- Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować olejem. Ułożyć kawałki kurczaka oblepione marynatą (nadmiar marynaty pozostały w misce wylać).
- Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez 50 minut, następnie odkryć kawałki kurczaka, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i bez przykrycia piec przez kolejne 10 minut, aż skórka na każdym kawałku ładnie się przypiecze.
- Podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Kawałki kurczaka można także piec od razu po wymieszaniu ze składnikami marynaty, bez konieczności leżakowania w lodówce, jednakże wówczas nie przejdą one tak dobrze smakiem ketchupu i przypraw.
- Kurczaka zamarynowanego w ten sposób można także przygotować na grillu, przy czym wówczas należy go często przewracać.
- Nadmiar marynaty, pozostały w misce, można wylać na kurczaka ułożonego na blasze/w naczyniu żaroodpornym, wówczas powstanie dużo pysznego sosu (np. do polania ziemniaków), ale kurczak bardziej się udusi, niż upiecze.
- Ketchup powinien być wysokiej jakości, najlepiej pikantny.
- Czosnek granulowany można zastąpić świeżymi ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę.
- Przygotowany w ten sposób drób nie wymaga dużego nakładu pracy i składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz