wtorek, 7 marca 2017

Kurczak na czerwono

 Składniki:
  1. 1 i 1/2 kg różnych części kurczaka (skrzydełka, udka, pałki);
  2. 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka;
  3. 1 szklanka dobrej jakości ketchupu;
  4. 1/4 szklanki oleju + odrobina do wysmarowania blachy/naczynia żaroodpornego;
  5. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  6. 1 łyżeczka suszonej mięty;
  7. 1 łyżeczka granulowanego czosnku;
  8. Szczypta pieprzu.
Szklanka = 250 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Do miski wlać ketchup i olej. Dodać przyprawę do kurczaka, pieprz, oregano, miętę, czosnek i dokładnie wymieszać.
  2. Kawałki kurczaka umyć, osuszyć, przełożyć do miski z ketchupem, olejem i przyprawami. Dokładnie wymieszać, aby marynata dobrze pokryła każdy kawałek mięsa. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aby kurczak przesiąkł smakiem przypraw.
  3. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarować olejem. Ułożyć kawałki kurczaka oblepione marynatą (nadmiar marynaty pozostały w misce wylać).
  4. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez 50 minut, następnie odkryć kawałki kurczaka, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i bez przykrycia piec przez kolejne 10 minut, aż skórka na każdym kawałku ładnie się przypiecze.
  5. Podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Kawałki kurczaka można także piec od razu po wymieszaniu ze składnikami marynaty, bez konieczności leżakowania w lodówce, jednakże wówczas nie przejdą one tak dobrze smakiem ketchupu i przypraw.
  2. Kurczaka zamarynowanego w ten sposób można także przygotować na grillu, przy czym wówczas należy go często przewracać.
  3. Nadmiar marynaty, pozostały w misce, można wylać na kurczaka ułożonego na blasze/w naczyniu żaroodpornym, wówczas powstanie dużo pysznego sosu (np. do polania ziemniaków), ale kurczak bardziej się udusi, niż upiecze.
  4. Ketchup powinien być wysokiej jakości, najlepiej pikantny.
  5. Czosnek granulowany można zastąpić świeżymi ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę.
  6. Przygotowany w ten sposób drób nie wymaga dużego nakładu pracy i składników.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz