wtorek, 7 marca 2017

Pizza z cebulą i boczkiem

Składniki:
  1. 250 g mąki pszennej;
  2. 13 g świeżych drożdży;
  3. 175 ml letniej wody wymieszanej z letnim mlekiem w proporcji pół na pół tj. 87,5 ml letniej wody i 87,5 ml letniego mleka;
  4. 1 łyżka oliwy z oliwek;
  5. Mała szczypta białego cukru;
  6. Szczypta soli.
Sos i nadzienie:
  1. 300 ml słodkiej śmietanki UHT 12 % (w kartoniku, takiej jak do zabielania kawy);
  2. 3 średnie cebule;
  3. 90 g wędzonego boczku w plastrach;
  4. 150 g startej mozzarelli;
  5. 1/2 pęczka szczypiorku;
  6. Sól;
  7. Pieprz. 
Dodatkowo:
  1. Papier do pieczenia;
  2. Blacha z wyposażenia piekarnika.























Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w pióra.
  2. Boczek pokroić w niewielką kostkę.
  3. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć boczek. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną cebulę i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę wraz z boczkiem przełożyć na talerz.
  5. Na tę samą patelnię wlać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem i gotować, aż zgęstnieje.
  6. Do miski (u mnie misa od miksera) pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Dodać kilka łyżek wody wymieszanej z mlekiem oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, termoobieg) na 30 minut.
  7. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, sól oraz oliwę i zagnieść ciasto powoli wlewając pozostałą wodę wymieszaną z mlekiem (ciasto powinno być elastyczne i ścisłe, nie może być zbyt suche i zbyt kleiste). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez 7 - 10 minut).
  8. Wyrobione, elastyczne ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ciepłego piekarnika (max. 50 stopni, termoobieg) na 30 - 45 minut, w celu wyrośnięcia.
  9. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia.
  11. Rozwałkowane ciasto posmarować równomiernie sosem śmietanowych, pozostawiając brzeg (około 1,5 cm) pizzy suchy. Na sos wyłożyć startą mozzarellę, a na ser podsmażoną cebulę z boczkiem.
  12. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do maximum (u mnie to 275 stopni, pierwsza półka od dołu, grzałka górna i dolna) i piec przez około 10 - 12 minut, aż pizza ładnie się zarumieni.
  13. Upieczoną pizzę przełożyć na deskę i odstawić do delikatnego przestygnięcia (2 - 3 minuty) w celu odparowania. Następnie posypać posiekanym szczypiorkiem, pokroić na kawałki (ponownie można dać kawałkom pizzy odpocząć przez 2 - 3 minuty) i podawać.
SMACZNEGO! 

Uwagi do przepisu:
  1.  Z podanych składników wychodzi jedna, widoczna na zdjęciach pizza, wielkości nieco mniejszej od blachy z wyposażenia piekarnika.
  2. Dodatki czyli sos, ser, boczek i cebulę należy nałożyć na pizzę, bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Inaczej ciasto nasiąknie i po upieczeniu będzie gumowate.
  3. Dzięki pozostawieniu pizzy na kilka minut w celu odparowania, pizza nie ostygnie a nabierze odpowiedniej kruchości - kawałki pizzy nie będą się składać w dłoniach, a dodatki spadać.
  4. Nie należy przekraczać wskazanej w przepisie ilości dodatków tj. sera, cebuli i boczku, aby pizza nie była zbyt przeciążona i jednolita w smaku.
  5. W przypadku, gdyby sos śmietanowy zbytnio zgęstniał, można rozrzedzić go odrobiną śmietanki UHT 12%. Podczas pieczenia sos i tak zgęstnieje.
  6. Śmietankę UHT 12 % (w kartoniku, taką jak do zabielania kawy) można zastąpić słodką śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).
  7. Boczek, w wersji bezmięsnej, można zastąpić pieczarkami, lub namoczonym, suszonymi grzybami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




2 komentarze:

  1. Mieliśmy ochotę z chłopakiem na pizzę, ale stwierdziliśmy, że zdrowiej będzie zrobić samemu niż zamawiać. Byłam trochę przerażona, bo myślałam, że zajmie nam to dużo czasu, ale razem szybko się uwinęliśmy. Smak był super, ale z racji, że lubimy ostre poprawy dodaliśmy do pizzy jeszcze papryczki chilli, a całość polaliśmy sosem Green Thai Tarsmak - było przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta kompozycja składników należy do moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń