poniedziałek, 6 marca 2017

Pikantny, smażony ryż po teksańsku

 Składniki:
  1. 400 g mielonego mięsa wołowego;
  2. 300 g białego ryżu;
  3. 1 duża cebula;
  4. 1/2 dużej, czerwonej papryki;
  5. 1/2 dużej, żółtej papryki;
  6. 1 papryczka jalapeno;
  7. 1 puszka kukurydzy konserwowej (masa netto, po odcedzeniu 285 g);
  8. Sok wyciśnięty z 1 limonki;
  9.  Skórka starta z całej limonki;
  10. 1/2 pęczka świeżej kolendry;
  11. 2 łyżki oleju;
  12. 1 łyżeczka chili w proszku;
  13. 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu);
  14. 1 łyżka sosu Worcestershire;
  15. Kilka kropel ostrego sosu np. Tabasco; 
  16. 4 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;
  17. Sól;
  18. Pieprz.

 Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Papryki oraz jalapeno umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w małą kostkę.
  4. Limonkę dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę (tarką o najmniejszych oczkach), wycisnąć sok.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  6. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  7. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać.
  8. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso mielone i podsmażyć, rozdrabniając je widelcami na małe kawałki. 
  9. Do zarumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę, papryki i jalapeno, odsączoną kukurydzę. Przyprawić kuminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
  10. Następnie, na patelnię z mięsem i warzywami dodać ugotowany ryż, posiekany szczypiorek wraz z dymką oraz skórkę startą z limonki i wymieszać. 
  11. Przyprawić sosem Worcestershire, ostrym sosem, sokiem z limonki oraz solą do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  12. Podawać gorące, posypane posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Widoczna na zdjęciach patelnia to nieco ponad połowa porcji przygotowanej z powyższych składników.
  2. Kmin rzymski (kumin) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek.
  3. Kolendrę można zastąpić posiekaną natką pietruszki, a świeże jalapeno - papryczką chili lub plastrami marynowanego jalapeno.
Źródło przepisu: Ree Drummond.

3 komentarze: