- 400 g mielonego mięsa wołowego;
- 300 g białego ryżu;
- 1 duża cebula;
- 1/2 dużej, czerwonej papryki;
- 1/2 dużej, żółtej papryki;
- 1 papryczka jalapeno;
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (masa netto, po odcedzeniu 285 g);
- Sok wyciśnięty z 1 limonki;
- Skórka starta z całej limonki;
- 1/2 pęczka świeżej kolendry;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka chili w proszku;
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu);
- 1 łyżka sosu Worcestershire;
- Kilka kropel ostrego sosu np. Tabasco;
- 4 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Papryki oraz jalapeno umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w małą kostkę.
- Limonkę dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę (tarką o najmniejszych oczkach), wycisnąć sok.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso mielone i podsmażyć, rozdrabniając je widelcami na małe kawałki.
- Do zarumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę, papryki i jalapeno, odsączoną kukurydzę. Przyprawić kuminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażać, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
- Następnie, na patelnię z mięsem i warzywami dodać ugotowany ryż, posiekany szczypiorek wraz z dymką oraz skórkę startą z limonki i wymieszać.
- Przyprawić sosem Worcestershire, ostrym sosem, sokiem z limonki oraz solą do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
- Podawać gorące, posypane posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Widoczna na zdjęciach patelnia to nieco ponad połowa porcji przygotowanej z powyższych składników.
- Kmin rzymski (kumin) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek.
- Kolendrę można zastąpić posiekaną natką pietruszki, a świeże jalapeno - papryczką chili lub plastrami marynowanego jalapeno.
Ciekawa kompozycja smakowa którą chętnie skosztuję.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń