sobota, 4 marca 2017

Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek


Składniki:
  1. Chleb pszenny, krojony (o wadze 500 g, najlepiej czerstwy);
  2. 1 czubata łyżka czosnku granulowanego;
  3. 1 czubata łyżka suszonego oregano;
  4. 1 czubata łyżka suszonej bazylii;
  5. 1 suszona łyżka słodkiej papryki w proszku;
  6. 4 łyżki oleju.
Dodatkowo:
  1. Blacha od piekarnika;
  2. Papier do pieczenia.
 1 łyżka = 15 ml



Sposób przygotowania: 
  1. Kromki chleba pokroić w drobną kostkę.
  2. Połowę pokrojonego chleba wrzucić do dużej miski. Posypać połową przypraw i polać połową oleju. Delikatnie wymieszać.
  3. Dodać pozostałe kawałki chleba. Oprószyć je pozostałymi przyprawami i polać 2 łyżkami oleju.
  4. Całość delikatnie wymieszać.
  5. Tak przygotowane grzanki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do piekarnika, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut.
  6. W trakcie pieczenia sprawdzać, czy grzanki równomiernie się rumienią i w razie potrzeby przemieszać.
  7. Upieczone grzanki wystudzić na kratce i przełożyć do puszki/słoika.
  8. Podawać z ulubionymi zupami i/lub sałatkami lub same - jako przekąskę.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Grzanki można przechowywać w zamkniętych, suchych pojemnikach/słoikach przez około 6 miesięcy. Ważne, aby w pojemniku i w miejscu przechowywania nie było wilgotno.
  2. Do przygotowania grzanek można użyć także chleba razowego.
  3. Przygotowane w ten sposób grzanki można dodawać do zup czy sałatek, a także jako przekąskę (stanowią świetną alternatywę dla chipsów).
  4. Ilość i rodzaj przypraw można dowolnie zmieniać.
  5. Przepis stanowi bardzo dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.
  6. 1 łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Grzanki podaj z ulubioną zupą - u mnie m.in. z Kremem kalafiorowo - serowym

Zupa krem kalafiorowo - serowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz