Składniki:
- Chleb pszenny, krojony (o wadze 500 g, najlepiej czerstwy);
- 1 czubata łyżka czosnku granulowanego;
- 1 czubata łyżka suszonego oregano;
- 1 czubata łyżka suszonej bazylii;
- 1 suszona łyżka słodkiej papryki w proszku;
- 4 łyżki oleju.
- Blacha od piekarnika;
- Papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Kromki chleba pokroić w drobną kostkę.
- Połowę pokrojonego chleba wrzucić do dużej miski. Posypać połową przypraw i polać połową oleju. Delikatnie wymieszać.
- Dodać pozostałe kawałki chleba. Oprószyć je pozostałymi przyprawami i polać 2 łyżkami oleju.
- Całość delikatnie wymieszać.
- Tak przygotowane grzanki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do piekarnika, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut.
- W trakcie pieczenia sprawdzać, czy grzanki równomiernie się rumienią i w razie potrzeby przemieszać.
- Upieczone grzanki wystudzić na kratce i przełożyć do puszki/słoika.
- Podawać z ulubionymi zupami i/lub sałatkami lub same - jako przekąskę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Grzanki można przechowywać w zamkniętych, suchych pojemnikach/słoikach przez około 6 miesięcy. Ważne, aby w pojemniku i w miejscu przechowywania nie było wilgotno.
- Do przygotowania grzanek można użyć także chleba razowego.
- Przygotowane w ten sposób grzanki można dodawać do zup czy sałatek, a także jako przekąskę (stanowią świetną alternatywę dla chipsów).
- Ilość i rodzaj przypraw można dowolnie zmieniać.
- Przepis stanowi bardzo dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.
- 1 łyżka = 15 ml.
Grzanki podaj z ulubioną zupą - u mnie m.in. z Kremem kalafiorowo - serowym
Zupa krem kalafiorowo - serowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz