- Główka białej kapusty o wadze około 3 kg;
- 3 średnie marchewki.
- 1 szklanka oleju;
- 1 szklanka zimnej wody;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %;
- 2 łyżki soli;
- 1 średnia główka czosnku.
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości.
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
- Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Do rondelka wlać wodę, olej, ocet, wsypać cukier i sól, włożyć obrane ząbki czosnku i zagotować, od czasu do czasu mieszając, aby cukier się rozpuścił i wszystkie składniki połączyły się. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do miski z poszatkowaną kapustą dodać startą marchew. Wymieszać.
- Warzywa zalać zimną zalewą. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 5 litrów surówki.
- Surówkę można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jednak najlepsza jest, jak trochę postoi w lodówce i kapusta przejdzie smakiem zalewy.
- Surówkę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętych, szklanych słoikach, przez max. 1 miesiąc.
- Surówka jest idealna, gdy trzeba szybko przygotować obiad (np. po pracy, czy gdy zjawią się niespodziewani goście) - wystarczy wyjąć z lodówki.
- Kapustę z marchewką należy zalać zimną zalewą.
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz