Składniki:
- 1 szklanka białej fasoli (u mnie Jaś karłowy);
- 2 średnie cebule;
- 1 średnie jabłko;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 - 3 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka majeranku;
- Szczypta soli;
- Szczypta pieprzu ziołowego.
Sposób przygotowania:
- Fasolę opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do miseczki, zalać zimną wodą (1 cm powyżej powierzchni fasoli) i odstawić na noc, do namoczenia.
- Namoczoną fasolę odcedzić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować.
- Ugotowaną fasolę odcedzić, wystudzić i zblendować na gładką masę.
- Cebule obrać ze skóry, drobno posiekać.
- Jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starte jabłko, majeranek, sól i pieprz ziołowy i wymieszać. Podsmażać przez około 3 minuty (jeśli jabłko puści dużo soku, czas ten może się wydłużyć), cały czas mieszając.
- Podsmażoną cebulę z jabłkiem, czosnkiem i przyprawami dodać do masy fasolowej i ponownie, wszystko razem, zblendować.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać po całkowitym wystudzeniu, z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik smarowidła fasolowego.
- 1 szklanka fasoli = ilość fasoli suchej, przed ugotowaniem.
- Pastę fasolową przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku, w lodówce, przez max. 3 dni.
Robiłam pierwszy raz i .. na pewno nie ostatni:)
OdpowiedzUsuń