piątek, 3 marca 2017

Smarowidło z fasoli

Składniki:
  1. 1 szklanka białej fasoli (u mnie Jaś karłowy);
  2. 2 średnie cebule;
  3. 1 średnie jabłko;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 2 - 3 łyżki oleju;
  6. 1 łyżeczka majeranku;
  7. Szczypta soli;
  8. Szczypta pieprzu ziołowego.
Szklanka = 250 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Fasolę opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do miseczki, zalać zimną wodą (1 cm powyżej powierzchni fasoli) i odstawić na noc, do namoczenia.
  2. Namoczoną fasolę odcedzić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować.
  3. Ugotowaną fasolę odcedzić, wystudzić i zblendować na gładką masę.
  4. Cebule obrać ze skóry, drobno posiekać.
  5. Jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). 
  6. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  7. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  8. Do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, starte jabłko, majeranek, sól i pieprz ziołowy i wymieszać. Podsmażać przez około 3 minuty (jeśli jabłko puści dużo soku, czas ten może się wydłużyć), cały czas mieszając.
  9. Podsmażoną cebulę z jabłkiem, czosnkiem i przyprawami dodać do masy fasolowej i ponownie, wszystko razem, zblendować.
  10. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  11. Podawać po całkowitym wystudzeniu, z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik smarowidła fasolowego.
  2. 1 szklanka fasoli = ilość fasoli suchej, przed ugotowaniem.
  3. Pastę fasolową przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku, w lodówce, przez max. 3 dni.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz:

  1. Robiłam pierwszy raz i .. na pewno nie ostatni:)

    OdpowiedzUsuń