sobota, 4 marca 2017

Zupa krem kalafiorowo - serowa


Składniki:
  1. 1 mały kalafior;
  2. 3 prostokątne opakowania serka topionego śmietankowego (łączna waga 300 g, u mnie Hochland);
  3. 150 ml słodkiej śmietanki UHT 12 % (w kartoniku, takiej jak do kawy);
  4. 1,5 l bulionu drobiowego (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka domowej vegety);
  5.  1 średnia cebula;
  6. 1 łyżka oleju;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  9. 1/2 łyżeczki kurkumy;
  10. Sól;
  11. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. Grzanki lub;
  2. Groszek ptysiowy.

Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i dodać różyczki kalafiora. Całość lekko poddusić, od czasu do czasu mieszając.
  5. Do garnka z podduszonymi warzywami wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
  6. Gdy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować, aż różyczki kalafiora będą miękkie.
  7. Ugotowaną zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.
  8. Następnie zmiksowaną, kremową zupę ponownie podgrzać. Dodać serki topione i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się serka.
  9. Wlać śmietankę. Dodać paprykę i kurkumę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  10. Zupę podawać gorącą z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,25 l zupy.
  2. Do zupy użyłam słodkiej śmietanki UHT 12 % - takiej, jakiej się używa do zabielania kawy. Można ją zastąpić słodką śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).
  3. Serki topione dość ciężko i długo rozpuszczają się w zupie. W związku z tym można je dodać jeszcze przed zblendowaniem zupy i całość razem zmiksować na gładki krem.
  4. Świeżego kalafiora można zastąpić opakowaniem mrożonych różyczek kalafiora o wadze 450 g.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Domowe grzanki ziołowe

2 komentarze:

  1. Bardzo dobra zupa, kremowa i delikatna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna zupka! Zadziwiający smak a tak mało składników.
    Takie przepisy są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń