Składniki:
- 1 mały kalafior;
- 3 prostokątne opakowania serka topionego śmietankowego (łączna waga 300 g, u mnie Hochland);
- 150 ml słodkiej śmietanki UHT 12 % (w kartoniku, takiej jak do kawy);
- 1,5 l bulionu drobiowego (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka domowej vegety);
- 1 średnia cebula;
- 1 łyżka oleju;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- Sól;
- Pieprz.
- Grzanki lub;
- Groszek ptysiowy.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i dodać różyczki kalafiora. Całość lekko poddusić, od czasu do czasu mieszając.
- Do garnka z podduszonymi warzywami wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować, aż różyczki kalafiora będą miękkie.
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.
- Następnie zmiksowaną, kremową zupę ponownie podgrzać. Dodać serki topione i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się serka.
- Wlać śmietankę. Dodać paprykę i kurkumę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Zupę podawać gorącą z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,25 l zupy.
- Do zupy użyłam słodkiej śmietanki UHT 12 % - takiej, jakiej się używa do zabielania kawy. Można ją zastąpić słodką śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).
- Serki topione dość ciężko i długo rozpuszczają się w zupie. W związku z tym można je dodać jeszcze przed zblendowaniem zupy i całość razem zmiksować na gładki krem.
- Świeżego kalafiora można zastąpić opakowaniem mrożonych różyczek kalafiora o wadze 450 g.
Zupę podaj z Domowymi Grzankami Ziołowymi
Domowe grzanki ziołowe |
Bardzo dobra zupa, kremowa i delikatna.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupka! Zadziwiający smak a tak mało składników.
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są najlepsze!