- 4 szklanki zbożowych kuleczek z miodem Nestle Cheerios;
- 1 szklanka solonych, prażonych orzeszków ziemnych;
- 1 szklanka lentilek;
- 1 szklanka solonych paluszków, połamanych na 2 cm kawałki;
- 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy);
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego;
- 1 łyżka masła.
- Kwadratowa forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 20 cm;
- Papier do pieczenia;
- Łyżka + odrobina masła.
Sposób przygotowania:
- Kwadratową formę/naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do rondelka wlać miód. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez krótką chwilę, aż mieszanina delikatnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia.
- Do miski wsypać cheeriosy, orzeszki ziemne, lentilki, pokruszone paluszki i delikatnie wymieszać.
- Wlać ciepły, rozpuszczony miód z cukrem i masłem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać (wszystkie składniki powinny pokryć się miodem).
- Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego.
- Tył łyżki delikatnie posmarować masłem. Tak przygotowaną łyżką mocno docisnąć masę na batoniki, tak aby dokładnie pokryła całą formę, a w batonikach nie było wolnych przestrzeni.
- Formę/naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby masa zastygła.
- Po tym czasie wyjąć zastygniętą masę z formy, przekroić na pół, a każdą połowę na 5 prostokątnych batoników.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 10 prostokątnych lub 16 mniejszych, kwadratowych batoników (w przypadku pokrojenia zastygniętej masy w 4 na 4 rzędy). U mnie 10 prostokątnych.
- Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
- Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy.
- Lentilki można zastąpić m&m'sami, a paluszki - solonymi precelkami.
- Batoniki mają przyjemny, słodko - słony smak
- Batoniki nie wymagają pieczenia.
- Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml.
Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńPolecam - są pyszne!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu.
Pozdrawiam serdecznie,
G.M.
Fajne takie batoniki, ciekawe jak smakują:P
OdpowiedzUsuń