piątek, 10 marca 2017

Słodko - słone batoniki z cheerios'ami

 Składniki:
  1. 4 szklanki zbożowych kuleczek z miodem Nestle Cheerios;
  2. 1 szklanka solonych, prażonych orzeszków ziemnych;
  3. 1 szklanka lentilek;
  4. 1 szklanka solonych paluszków, połamanych na 2 cm kawałki;
  5. 1/3 szklanki miodu (u mnie lipowy);
  6. 1/3 szklanki cukru trzcinowego;
  7. 1 łyżka masła.
Dodatkowo:
  1. Kwadratowa forma/naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 20 cm;
  2. Papier do pieczenia;
  3. Łyżka + odrobina masła.
Szklanka = 1 cup = 240 ml


Sposób przygotowania:
  1. Kwadratową formę/naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do rondelka wlać miód. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez krótką chwilę, aż mieszanina delikatnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia.
  3. Do miski wsypać cheeriosy, orzeszki ziemne, lentilki, pokruszone paluszki i delikatnie wymieszać.
  4. Wlać ciepły, rozpuszczony miód z cukrem i masłem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać (wszystkie składniki powinny pokryć się miodem).
  5. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy/naczynia żaroodpornego.
  6. Tył łyżki delikatnie posmarować masłem. Tak przygotowaną łyżką mocno docisnąć masę na batoniki, tak aby dokładnie pokryła całą formę, a w batonikach nie było wolnych przestrzeni.
  7. Formę/naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby masa zastygła.
  8. Po tym czasie wyjąć zastygniętą masę z formy, przekroić na pół, a każdą połowę na 5 prostokątnych batoników.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 10 prostokątnych lub 16 mniejszych, kwadratowych batoników (w przypadku pokrojenia zastygniętej masy w 4 na 4 rzędy). U mnie 10 prostokątnych.
  2. Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni.
  3. Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy.
  4. Lentilki można zastąpić m&m'sami, a paluszki - solonymi precelkami.
  5. Batoniki mają przyjemny, słodko - słony smak
  6. Batoniki nie wymagają pieczenia.
  7. Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml.
Źródło przepisu: Betty Crocker.


3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam - są pyszne!
    Miłego weekendu.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne takie batoniki, ciekawe jak smakują:P

    OdpowiedzUsuń