Składniki:
- Główka młodej kapusty;
- 2 średnie cebule;
- 400 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Morliny, z piersi kurczaka);
- Pęczek koperku;
- 1 litr zimnej wody;
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 kostka bulionowa, grzybowa;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- Sól;
- Pieprz.
- 3 łyżki masła;
- 2 łyżki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować, włożyć do garnka.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Cebule obrać, drobno posiekać.
- Kiełbasę pokroić w kostkę.
- Do garnka z pokrojoną kapustą dodać połowę posiekanego koperku i pokrojoną cebulę. Wlać zimną wodę (1 litr). Dodać kostkę bulionową, grzybową, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmniejszy swoją objętość i stanie się miękka.
- Dodać pokrojoną kiełbasę i gotować na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje.
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wsypać mąkę i podsmażać, stale mieszając (aby nie było grudek; najlepiej trzepaczką kuchenną), aż powstanie złocista zasmażka.
- Tak przygotowaną zasmażkę dodać do bigosu, wymieszać i gotować, aż bigos zgęstnieje.
- Na koniec dodać resztę posiekanego koperku. Wymieszać i gotować razem przez około 5 minut. Zestawić z ognia.
- Bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,75 l bigosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz