Składniki:
- 6 średnich ziemniaków;
- Opakowanie mrożonych różyczek brokuła (450 g);
- 200 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
- 1 średnia cebula;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 3/4 szklanki zimnego mleka;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Różyczki brokuła ugotować w lekko posolonej, gorącej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu (około 10 minut). Odcedzić i obficie opłukać bardzo zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania i tym samym ładny, zielony kolor).
- Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem z każdej strony, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 60 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek) na złoty kolor.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Przygotować sos. Na rozpuszczone na patelni masło (2 łyżki) wsypać mąkę i krótką chwilę podsmażać, na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie wlać zimne mleko i wymieszać. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż sos delikatnie się zagęści. Zmniejszyć ogień, wsypać starty ser i cały czas mieszając gotować, aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos.
- Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowane, odcedzone różyczki brokuła, wymieszać i gotować, na małym ogniu, aż brokuły się podgrzeją. Zestawić z ognia.
- W każdym, upieczonym ziemniaku, zrobić, przy pomocy widelca, wzdłuż szczelinę. Następnie ścisnąć palcami równocześnie obydwa końce ziemniaka, otwierając tym samym zrobioną szczelinę na nadzienie.
- W powstałą szczelinę nakładać sos serowy z brokułem, a wierzch posypać usmażoną cebulą.
- Ziemniaki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób.
- Mrożone różyczki brokuła można zastąpić świeżym brokułem (o wadze 500 g). Świeżego brokuła należy gotować krócej (około 5 minut).
- Przelanie ugotowanych różyczek brokuła bardzo zimną wodą, zatrzymuje proces gotowania i zapewnia piękny, zielony kolor warzywa.
- Sos serowy należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby nie był mdły.
- Cebulę należy pokroić w bardzo cienkie plasterki. Można do tego wykorzystać znajdujący się z boku tarki nóż do krojenia w plasterki.
- Do sosu należy użyć gatunku sera, który łatwo się topi np. cheddara (białego lub - ja u mnie - czerwonego), goudy czy ementalera.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Wygląda bardzo smacznie, muszę to wypróbować :)
OdpowiedzUsuń