wtorek, 25 kwietnia 2017

Klasyczne, pikantne skrzydełka Buffalo



Składniki:
  1. 1 kg skrzydełek z kurczaka;
  2. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  3. 1 i 1/2 łyżki soli ziołowej;
  4. 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Sos:
  1. 150 ml ostrego sosu z papryczek cayenne (u mnie klasyk - Frank's Red Hot);
  2. 60 g masła;
  3. 1 łyżka czerwonego octu winnego;
  4. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
  5. Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
  1. Olej do smażenia;
  2. Laski selera naciowego - do podania;
  3. 2 duże  marchewki - do podania.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.


Sposób przygotowania:
  1. Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć, podzielić na 3 części (lotki - tą najchudszą część skrzydełek - odłożyć, do tego przepisu nie będą wykorzystywane, ale można z nich ugotować np. bulion).
  2. Przygotować sos do skrzydełek. Do rondelka wlać ostry sos. Dodać masło oraz ocet winny i podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Następnie dodać czosnek granulowany oraz pieprz i podgrzewać, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż skrzydełka będą usmażone.
  3. Do średniej wielkości miski wsypać mąkę pszenną. Dodać sól ziołową oraz świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać. W tak przygotowanej mące obtaczać kawałki skrzydełek z kurczaka.
  4. Obtoczone w mące skrzydełka smażyć partiami, w głębokim, gorącym oleju, aż staną się złociste (przez około 10 - 15 minut). Usmażone skrzydełka układać na ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Usmażone skrzydełka zamaczać w rondelku z gorącym sosem i układać na talerzu.
  6. Skrzydełka podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z słupkami marchewek i laskami selera naciowego oraz np. z frytkami.

SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób.
  2. Skrzydełka należy panierować bezpośrednio przed włożeniem do gorącego oleju.
  3. Ja smażyłam skrzydełka we frytownicy, w oleju nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
  4. Skrzydełka przygotowane według tego przepisu są chrupiące, klejące i bardzo ostre.
  5. Ostry sos z papryczek cayenne (Frank's Red Hot) można kupić w sklepach z kuchniami świata. Można go także zastąpić innym ostrym sosem z papryczek chili np. Louisiane Style Hot Sauce (w którego składzie również występują papryczki Cayenne), meksykańskim sosem Cholula czy sosem Tabasco (dodając do niego odrobinę przecieru pomidorowego).
  6. Pozostałe z podziału skrzydełek lotki można wykorzystać do przygotowania np. bulionu.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Hopeless Housewife.

Pikantne skrzydełka Buffalo podaj klasycznie, z Puszystym dipem z sera pleśniowego

Puszysty dip z sera pleśniowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz