Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka;
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1 i 1/2 łyżki soli ziołowej;
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
- 150 ml ostrego sosu z papryczek cayenne (u mnie klasyk - Frank's Red Hot);
- 60 g masła;
- 1 łyżka czerwonego octu winnego;
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
- Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
- Olej do smażenia;
- Laski selera naciowego - do podania;
- 2 duże marchewki - do podania.
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć, podzielić na 3 części (lotki - tą najchudszą część skrzydełek - odłożyć, do tego przepisu nie będą wykorzystywane, ale można z nich ugotować np. bulion).
- Przygotować sos do skrzydełek. Do rondelka wlać ostry sos. Dodać masło oraz ocet winny i podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Następnie dodać czosnek granulowany oraz pieprz i podgrzewać, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż skrzydełka będą usmażone.
- Do średniej wielkości miski wsypać mąkę pszenną. Dodać sól ziołową oraz świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać. W tak przygotowanej mące obtaczać kawałki skrzydełek z kurczaka.
- Obtoczone w mące skrzydełka smażyć partiami, w głębokim, gorącym oleju, aż staną się złociste (przez około 10 - 15 minut). Usmażone skrzydełka układać na ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Usmażone skrzydełka zamaczać w rondelku z gorącym sosem i układać na talerzu.
- Skrzydełka podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z słupkami marchewek i laskami selera naciowego oraz np. z frytkami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób.
- Skrzydełka należy panierować bezpośrednio przed włożeniem do gorącego oleju.
- Ja smażyłam skrzydełka we frytownicy, w oleju nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
- Skrzydełka przygotowane według tego przepisu są chrupiące, klejące i bardzo ostre.
- Ostry sos z papryczek cayenne (Frank's Red Hot) można kupić w sklepach z kuchniami świata. Można go także zastąpić innym ostrym sosem z papryczek chili np. Louisiane Style Hot Sauce (w którego składzie również występują papryczki Cayenne), meksykańskim sosem Cholula czy sosem Tabasco (dodając do niego odrobinę przecieru pomidorowego).
- Pozostałe z podziału skrzydełek lotki można wykorzystać do przygotowania np. bulionu.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Pikantne skrzydełka Buffalo podaj klasycznie, z Puszystym dipem z sera pleśniowego
Puszysty dip z sera pleśniowego |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz