wtorek, 25 kwietnia 2017

Puszysty dip z sera pleśniowego

 Składniki:
  1. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30 lub 36 %;
  2. 170 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);
  3. 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
  4. Szczypta soli;
  5. 1 dymka ze szczypiorkiem (do dekoracji).
1 szklanka = 1 cup = 240 ml

























Sposób przygotowania:
  1. Śmietankę wlać do miski (u mnie misa od miksera) i ubić mikserem na sztywny krem.
  2. Ser pleśniowy drobno pokruszyć.
  3. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Do pojemnika malaksera/rozdrabniacza blendera wsypać pokruszony ser pleśniowy. Dodać serek śmietankowy i zmiksować/zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki.
  5. Do miseczki z gładką masą serową dodać ubitą śmietanę, przyprawić solą do smaku i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  6. Przygotowany dip przełożyć do salaterki i posypać po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem.
  7. Dip podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. do mięs z grilla. 
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi nieco ponad 1 szklanka dipu.
  2. Dip idealnie pasuje do np. pikantnych skrzydełek czy mięs z grilla.
  3. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.
Źródło przepisu: Smart School House.

Dip idealnie smakuje w towarzystwie lasek selera naciowego, słupków marchewki oraz
  klasycznych, pikantnych skrzydełek Buffalo

1 komentarz: