- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30 lub 36 %;
- 170 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);
- 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
- Szczypta soli;
- 1 dymka ze szczypiorkiem (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Śmietankę wlać do miski (u mnie misa od miksera) i ubić mikserem na sztywny krem.
- Ser pleśniowy drobno pokruszyć.
- Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do pojemnika malaksera/rozdrabniacza blendera wsypać pokruszony ser pleśniowy. Dodać serek śmietankowy i zmiksować/zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki.
- Do miseczki z gładką masą serową dodać ubitą śmietanę, przyprawić solą do smaku i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Przygotowany dip przełożyć do salaterki i posypać po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Dip podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. do mięs z grilla.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi nieco ponad 1 szklanka dipu.
- Dip idealnie pasuje do np. pikantnych skrzydełek czy mięs z grilla.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.
Dip idealnie smakuje w towarzystwie lasek selera naciowego, słupków marchewki oraz
klasycznych, pikantnych skrzydełek Buffalo
klasycznych, pikantnych skrzydełek Buffalo
Fajny pomysł :D
OdpowiedzUsuń