środa, 26 kwietnia 2017

Zupa cebulowa z grzankami


Składniki:
  1. 1 kg cebuli;
  2. 1 l bulionu drobiowego (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe, drobiowe);
  3. 2 czubate łyżki mąki pszennej;
  4. 3 łyżki masła;
  5. 3 łyżki oleju;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
Na grzanki:
  1. 4 kromki chleba pszennego.

Sposób przygotowania:
  1. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej, wrzucić masło i rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w pióra cebulę i podsmażać, aż stanie się delikatnie złocista.
  4. Do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posypać mąką pszenną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, i dusić pod przykryciem (garnek przykryć pokrywką) przez około 2 - 3 minuty. 
  5. Po tym czasie wlać około 200 ml bulionu, dokładnie wymieszać i gotować (bez przykrycia) przez około 5 minut.
  6. Następnie wlać pozostałą część bulionu i gotować pod przykryciem przez około 40 minut.
  7. Ugotowaną zupę dokładnie wymieszać oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
  8. W międzyczasie przygotować grzanki. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni teflonowej na złocisty kolor.
  9. Zupę podawać gorącą z grzankami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
  2. Zupę można także podać z groszkiem ptysiowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Zupę cebulową możesz podać z Domowymi grzankami ziołowymi do zup i sałatek

Domowe, grzanki ziołowe do zup i sałatek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz