Składniki:
- 1 kg cebuli;
- 1 l bulionu drobiowego (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe, drobiowe);
- 2 czubate łyżki mąki pszennej;
- 3 łyżki masła;
- 3 łyżki oleju;
- 2 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz.
Na grzanki:
- 4 kromki chleba pszennego.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej, wrzucić masło i rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w pióra cebulę i podsmażać, aż stanie się delikatnie złocista.
- Do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posypać mąką pszenną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, i dusić pod przykryciem (garnek przykryć pokrywką) przez około 2 - 3 minuty.
- Po tym czasie wlać około 200 ml bulionu, dokładnie wymieszać i gotować (bez przykrycia) przez około 5 minut.
- Następnie wlać pozostałą część bulionu i gotować pod przykryciem przez około 40 minut.
- Ugotowaną zupę dokładnie wymieszać oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
- W międzyczasie przygotować grzanki. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni teflonowej na złocisty kolor.
- Zupę podawać gorącą z grzankami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.
- Zupę można także podać z groszkiem ptysiowym.
Zupę cebulową możesz podać z Domowymi grzankami ziołowymi do zup i sałatek
Domowe, grzanki ziołowe do zup i sałatek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz