Składniki:
- 150 g liści świeżego szpinaku baby;
- 3 średnie pomarańcze.
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy);
- 1/2 łyżeczki musztardy (najlepiej delikatnie słodkiej w smaku, u mnie miodowa);
- 1/2 łyżeczki chili w proszku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć. Przełożyć do miski.
- Pomarańcze obrać ze skórki i, nad talerzem, pokroić na cząstki - sok, który wycieknie na talerz podczas dzielenia pomarańczy pozostawić do sosu.
- Cząstki pomarańczy przełożyć do miski ze szpinakiem i wymieszać.
- Do małego słoika wlać oliwę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miód i musztardę. Wsypać chili w proszku, sól i pieprz. Zakręcić i energicznie trzepiąc w rękach słoikiem, wymieszać składniki sosu.
- Na talerz wyłożyć liście szpinaku wymieszane z cząstkami pomarańczy i, przed samym podaniem, polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać.
- Sałatkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach talerz sałatki, tj. porcja dla 2 - 3 osób.
- Sos należy dodać do sałatki przed samym podaniem.
- Do sałatki najlepiej użyć musztardy o delikatnym, lekko słodkim smaku np. miodowej. W ostateczności może być także sarepska.
- Chili można zastąpić ostrą papryką w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz