środa, 31 maja 2017

Burgery z serem halloumi i pieczarkami

Składniki:
  1. 4 bułki do hamburgerów
  2. 280 g sera halloumi;
  3. 10 średnich pieczarek;
  4. 1 duża, czerwona cebula;
  5. Małe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy)
  6. 6 łyżek kaszy manny;
  7. 1 jajo;
  8. 6 łyżek oleju;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Sos do burgerów:
  1.  1/2 łyżeczki mielonego imbiru;
  2. 4 łyżki miodu (u mnie lipowy);
  3. 3 łyżki cukru trzcinowego;
  4. 4 łyżki jasnego sosu sojowego;
  5. 2 łyżki sosu sriracha.
 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Przygotować sos do burgerów. Wszystkie składniki sosu tj. mielony imbir, sos sojowy, cukier trzcinowy, miód i sos sriracha wlać/wsypać do rondelka i gotując na średnim ogniu, bardzo często mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, bardzo często mieszając, aż sos znacznie zredukuje swoją objętość i lekko się zagęści. Odstawić do wystudzenia (sos podczas stygnięcia staje się coraz bardziej gęsty).
  2. Bułki przekroić na pół. Ułożyć na blasze od piekarnika, przeciętą częścią do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, półka 2 od góry) i podpiekać przez 10 minut, aż staną się chrupiące i ciepłe.
  3. Mieszankę sałat umyć, wysuszyć.
  4. Cebulę obrać, pokroić w plastry.
  5. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  6. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć. Zdjąć z patelni.
  7. Ser odsączyć z zalewy, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na 4 plastry o grubości około 1 cm. Przygotować 2 miseczki. Do jednej wbić jajo i roztrzepać widelcem, a do drugiej wsypać kaszę manną, szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Plastry sera panierować kolejno w jajku, a następnie w kaszy.
  8. Do pozostałego na patelni, po smażeniu pieczarek, tłuszczu dolać olej (4 łyżki) i rozgrzać. Na rozgrzany olej włożyć kawałki sera w panierce i podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
  9. Złożyć burgery. Na dno każdej bułki położyć 1 łyżkę wystudzonego sosu, na sos sałatę, na sałatę pieczarki, na pieczarki podsmażony ser, ser polać sosem (1 łyżka), położyć plaster czerwonej cebuli i całość zamknąć górą bułki.
  10. Burgery podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 4 burgery.
  2. Przygotowane w ten sposób burgery mają wyjątkowy, lekko pikantny (dzięki sosowi) smak.
  3. "Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Jest to ser o zwartej konsystencji świetnie nadający się do smażenia lub grillowania" - Kwestia Smaku.
  4. "Sriracha to tajski sos z przetartych papryczek chili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli. Nazwa sosu pochodzi od nazwy miejscowości Si Racha" - Wikipedia.
 Źródło przepisu: Kitchen Sanctuary.


2 komentarze:

  1. Pycha. Ja burgery jem zazwyczaj na mieście i mogę polecić tę restaurację: burgery we Wrocławiu. Chodzę tam co najmniej raz w miesiące i zawsze wychodzę zadowolona. Już chyba spróbowałam wszystkich pozycji z menu:)

    OdpowiedzUsuń