wtorek, 30 maja 2017

Ogórki małosolne z chili

 Składniki:
  1. 2 kg ogórków gruntowych;
  2. 3 litry wody;
  3. 6 łyżek soli;
  4. 3 łyżki białego cukru;
  5. Duża główka czosnku;
  6. Koper do kiszenia ogórków;
  7. 2 korzenie chrzanu;
  8. 2 papryczki chili;
  9. Liście laurowe;
  10. Ziarna ziela angielskiego;
  11. Ziarnka gorczycy.
Dodatkowo:
  1. Duży, 5 - litrowy słój do kiszenia ogórków.

Sposób przygotowania:
  1. Ogórki umyć w zimnej wodzie, obciąć obydwa końce każdego ogórka.
  2. Korzenie chrzanu umyć, osuszyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Ząbki czosnku obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Papryczki chili umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Na dnie dużego słoika układamy kolejno:
  • Trochę kopru;
  • Kilka ogórków;
  • Kawałek chrzanu;
  • 2 - 3 ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki;
  • 3 - 4 plasterki chili;
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 2 - 3 liście laurowe;
  • 3 - 4 ziarenka gorczycy.
  • Na to ponownie koper, ogórki oraz pozostałe składniki i tak do ich wyczerpania.
  1. Przygotować zalewę. 
  2. Do garnka wlać zimną wodę (3 litry) i dodać sól i cukier i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia.
  3. Gorącą, zagotowaną zalewę wlać do słoika z ogórkami. Słoik zakręcić lub przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 dni.
  4. Po upływie 2 dni ogórki są gotowe do jedzenia.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 5 - litrowy słój ogórków małosolnych.
  2. Przygotowane w ten sposób ogórki małosolne są chrupiące, jędrne, aromatyczne i przyjemnie pikantne (dzięki dodatkowi chili).
  3. Ogórki, po umyciu i obcięciu końcówek, a przed włożeniem do słoika, można dodatkowo włożyć do zimnej wody i odstawić na 1 godzinę. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące.
  4. Ogórki należy zalać gorącą zalewą (zaraz po jej zagotowaniu).
  5. Ogórki małosolne to po prostu krótko kiszone ogórki. Ogórki te, jeśli postoją w zalewie dłużej, ukiszą się i będą wówczas ogórkami kiszonymi. 
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze: