- 2 kg ogórków gruntowych;
- 3 litry wody;
- 6 łyżek soli;
- 3 łyżki białego cukru;
- Duża główka czosnku;
- Koper do kiszenia ogórków;
- 2 korzenie chrzanu;
- 2 papryczki chili;
- Liście laurowe;
- Ziarna ziela angielskiego;
- Ziarnka gorczycy.
- Duży, 5 - litrowy słój do kiszenia ogórków.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyć w zimnej wodzie, obciąć obydwa końce każdego ogórka.
- Korzenie chrzanu umyć, osuszyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
- Ząbki czosnku obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Papryczki chili umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Na dnie dużego słoika układamy kolejno:
- Trochę kopru;
- Kilka ogórków;
- Kawałek chrzanu;
- 2 - 3 ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki;
- 3 - 4 plasterki chili;
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego;
- 2 - 3 liście laurowe;
- 3 - 4 ziarenka gorczycy.
- Na to ponownie koper, ogórki oraz pozostałe składniki i tak do ich wyczerpania.
- Przygotować zalewę.
- Do garnka wlać zimną wodę (3 litry) i dodać sól i cukier i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia.
- Gorącą, zagotowaną zalewę wlać do słoika z ogórkami. Słoik zakręcić lub przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 dni.
- Po upływie 2 dni ogórki są gotowe do jedzenia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 5 - litrowy słój ogórków małosolnych.
- Przygotowane w ten sposób ogórki małosolne są chrupiące, jędrne, aromatyczne i przyjemnie pikantne (dzięki dodatkowi chili).
- Ogórki, po umyciu i obcięciu końcówek, a przed włożeniem do słoika, można dodatkowo włożyć do zimnej wody i odstawić na 1 godzinę. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące.
- Ogórki należy zalać gorącą zalewą (zaraz po jej zagotowaniu).
- Ogórki małosolne to po prostu krótko kiszone ogórki. Ogórki te, jeśli postoją w zalewie dłużej, ukiszą się i będą wówczas ogórkami kiszonymi.
tak duże zdjęcie że nie widze składników obok niego
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne z ta papryczka polecam
OdpowiedzUsuń