Składniki:
- 4 jaja;
- 1 szklanka maślanki;
- 1/2 szklanki oleju roślinnego;
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy);
- 1 łyżka kakao;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 500 g świeżych truskawek.
- Blacha do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm;
- Tłuszcz do wysmarowania blachy i;
- Bułka tarta do oprószenia blachy lub;
- Papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki.
- Przygotować 2 miski.
- Do 1 miski wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę pszenną, budynie śmietankowe (w proszku), cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszać.
- Do drugiej miski wlać wszystkie płynne składniki tj. wbić jaja, wlać maślankę oraz olej i dokładnie roztrzepać, najlepiej za pomocą trzepaczki kuchennej.
- Do miski z mokrymi składnikami wsypać zawartość miski z suchymi składnikami i wymieszać do momentu połączenia się składników. Powstałą masę podzielić na 2 równe części i do jednej z nich dodać kakao i wymieszać (do drugiej części nic się nie dodaje).
- Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno tak przygotowanej blachy wylać białą masę. Na białą masę położyć połowę truskawek. Na truskawki wyłożyć łyżką kakaową masę, rozsmarowując ją równomiernie po całej powierzchni. A na kakaową masę położyć pozostałe truskawki.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg, środkowa półka) i piec przez około 50 minut.
- Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na kawałki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 21 x 30 cm;
- Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
- Budyń dodaje się do ciasta w postaci proszku, a kakao powinno być naturalne (takie do pieczenia).
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz