piątek, 26 maja 2017

Dwukolorowe ciasto maślankowe z truskawkami
























Składniki:
  1. 4 jaja;
  2. 1 szklanka maślanki;
  3. 1/2 szklanki oleju roślinnego;
  4. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  5. 3/4 szklanki białego cukru;
  6. 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy);
  7. 1 łyżka kakao;
  8. 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  9. 1/2 łyżeczki sody;
  10. 500 g świeżych truskawek. 
Dodatkowo:
  1. Blacha do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm;
  2. Tłuszcz do wysmarowania blachy i;
  3. Bułka tarta do oprószenia blachy lub;
  4. Papier do pieczenia.
 1 szklanka = 250 ml



Sposób przygotowania:
  1. Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki.
  2. Przygotować 2 miski. 
  3. Do 1 miski wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę pszenną, budynie śmietankowe (w proszku), cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszać.
  4. Do drugiej miski wlać wszystkie płynne składniki tj. wbić jaja, wlać maślankę oraz olej i dokładnie roztrzepać, najlepiej za pomocą trzepaczki kuchennej.
  5. Do miski z mokrymi składnikami wsypać zawartość miski z suchymi składnikami i wymieszać do momentu połączenia się składników. Powstałą masę podzielić na 2 równe części i do jednej z nich dodać kakao i wymieszać (do drugiej części nic się nie dodaje).
  6. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Na dno tak przygotowanej blachy wylać białą masę. Na białą masę położyć połowę truskawek. Na truskawki wyłożyć łyżką kakaową masę, rozsmarowując ją równomiernie po całej powierzchni. A na kakaową masę położyć pozostałe truskawki.
  8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg, środkowa półka) i piec przez około 50 minut.
  9. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na kawałki.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 21 x 30 cm;
  2. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
  3. Budyń dodaje się do ciasta w postaci proszku, a kakao powinno być naturalne (takie do pieczenia).
  4. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5ml.
 Źródło przepisu: Przyślij Przepis.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz